Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 6 december 2007, 16.19 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, wonen

APK voor gasinstallaties

In januari van dit jaar stelde ik schriftelijke vragen aan de ministers Vogelaar en van der Hoeven over de problemen met gasinstallaties. Tros Radar besteedde toen aandacht aan de hoge uitstoot van koolmonoxide door CV-installaties in huurwoningen in Utrecht. Vandaag meldt het Parool dat de GGD Amsterdam net als ik graag een periodieke verplichte APK-keuring wil voor gasinstallaties.

Keukengeiser

Jaarlijks overlijden 11 personen door koolmonoxidevergiftiging. Wat mij betreft zijn dat er 11 te veel. Daarnaast lees je regelmatig verhalen over mensen die op het nippertje zijn gered of gevallen waarin er na jaren van hoofdpijnklachten wordt geconstateerd dat de concentratie koolmonoxide in de woning te hoog is.

Ik vind dat hier wat aan gedaan moet worden. Daarom heb ik wederom schriftelijke vragen gesteld over dit onderwerp. De ministers beloofden in hun antwoorden op mijn eerdere vragen de installatiebedijven op vrijwillige basis te vragen om het meten van koolmonoxidewaarden voortaan mee te nemen in de reguliere onderhoudscheck. Ik ben benieuwd of er al iets gedaan is met deze belofte.

Het probleem blijft echter dat er nog steeds mensen zijn die geen periodiek onderhoud uit laten voeren aan hun gasinstallaties. Daarom ben ik erg blij met de steun van de GGD en heb de ministers om hun mening gevraagd over het idee van de APK-keuring.

Vragen van het lid Jansen (SP) aan de ministers van Economische Zaken en Wonen, Wijken en Integratie over een periodieke, landelijk verplichte APK-keuring voor gasinstallaties.

1.
Hebt u kennis genomen van het bericht “Apk-keuring kachels” en kunt u zich mijn schriftelijke vragen over “gevaarlijke CV-installaties” nog herinneren?

2.
Heeft de installatiebranche gehoor gegeven aan uw verzoek om de CO-meting op te nemen in de voorschriften voor onderhoudsbeurten?

3
Zo neen, waarom niet? Zo ja, zijn de voorschriften al van kracht?

4.
Wat is uw mening over het voorstel van de GGD om voor gasinstallaties een periodieke, landelijk verplichte keuring in te stellen?

1 reactie »

  1. [...] 6 december 2007 APK voor gasinstallaties [...]

    Pingback door Weblog Paulus Jansen » dossier open verbrandingstoestellen — december 24, 2009 @ 1:05 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl