Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 1 december 2007, 12.37 uur – paulus
Categorie: wonen

AD: geen steun voor paalrotslachtoffers

Het Algemeen Dagblad bericht vandaag over het antwoord van minister Vogelaar op mijn verzoek om een eind te maken aan de gedwongen verkoop van woningen met paalrot, ook al lost de eigenaar zijn hypotheek keurig af. De minister van WWI (staat volgens mij voor: Wegwuiven, Wegwijzen en Indekken) doet niets.

paalrot
Het herstellen van funderingsschade is een dure grap
(foto: Brunsbouw)

(bron: AD, 1dec2007)

Geen steun voor paalrotslachtoffers
Door ANDRÉ OERLEMANS

DORDRECHT – Duizenden eigenaren van huizen met paalrot blijven het risico lopen dat de bank hun woning verkoopt, ook al hebben ze een baan en lossen ze elke maand netjes hun hypotheek af. Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) weigert banken en andere hypotheekverstrekkers hierover aan te spreken, zoals SP Tweede Kamerlid Paulus Jansen had geëist. Door aangetaste funderingen daalt de waarde van een woning fors.
In veel hypotheekaktes staat dat de bank het huis mag verkopen of een deel van de hypotheek vervroegd mag opeisen, als het huis in waarde is gedaald. Dit gebeurde in augustus bij de familie Faassen in Dordrecht. De schade aan het huis van de Faassens door paalrot bedroeg meer dan een ton. Hoewel M. Faassen een baan had en geen achterstand in betalingen, liet ABN Amro de woning op een executieveiling verkopen en stond Faassen met zijn gezin op straat.

De SP vroeg minister Vogelaar een eind te maken aan dit soort drama’s. Vogelaar heeft de Tweede Kamer geantwoord dat ze niet weet hoe groot het probleem is, doordat er te veel verschillende hypotheken en hypotheekaanbieders zijn. Volgens haar zijn de hypotheken waarbij de bank bij waardedaling de woning kan verkopen in de minderheid. Ze wijst erop dat de koper akkoord is gegaan met dit principe bij het ondertekenen van de hypotheekakte.

Voorzitter A. van Wensen van het landelijke Platform Funderingen ziet drama’s als in Dordrecht vaker gebeuren. ,,We zijn al eenzelfde geval in Puttershoek tegengekomen.’’

De familie Faassen is door de nieuwe eigenaar uit haar woning gezet en inmiddels verhuisd naar Arnhem.

,,We konden in Dordrecht en omgeving geen huis krijgen. Toen hebben we de wethouder in Arnhem een noodkreet gestuurd. We mochten meteen op gesprek komen en hadden binnen een week een vierkamerflat. Het bevalt ons hier prima,’’ aldus Faassen.

In Dordrecht is de fundering van een paar duizend woningen aangetast door paalrot. In heel Nederland schatten ingenieursbureaus en de TU Delft het aantal getroffen woningen op 300.000 tot 500.000.

6 reacties »

 1. En moet die M. Faassen nu helemaal van Arnhem naar Dordrecht reizen om te werken of raakt hij/zij nu ook zijn/haar baan kwijt?

  Idioot dat er hypotheken bestaan met zulke voorwaarden.

  Reactie door Bram van Reemst — december 2, 2007 @ 3:32 pm

 2. Maar zoals de reageerder op het vorige artikel in deze zaak al schreef, eigenlijk zouden juist de waterschappen, die verantwoordelijk zijn voor de waterstand, deze verantwoordelijkheid moeten nemen.

  Reactie door Bram van Reemst — december 2, 2007 @ 3:36 pm

 3. je koopt een huis met lusten en lasten. voorlopig zijn de kosten voor herstel voor rekening van de huiseigenaar. ondanks het feit dat de schade wordt veroorzaakt door de overheid.
  niemand bij de overheid neemt zijn verantwoordelijkheid.
  ik spreek uit ervaring, ik moet binnen afzienbare tijd 100.000,00 euro op tafel krijgen, anders mag ik de schuldsanering in. dit door toesoen van de overheid.

  Reactie door henk — december 10, 2007 @ 2:02 pm

 4. de banken maken oneigenlijk gebruik van de clausule in de hypotheek akte. er staat in dat de huiseigenaar dient te voorkomen dat het onderpand in waarde daalt. dat staat in elke akte. m.a.w. je moet je huis goed onderhouden. echter, dit is buiten je controle.

  dit gebeurt diep onder de grond, m.n. door slecht rioolonderhoud.

  Reactie door henk — december 10, 2007 @ 2:06 pm

 5. niet alleen door slecht rioolonderhoud. slecht grondwaterbeleid in het algemeen. 4 miljoenhuishoudens staan op de nominatie het zelfde te overkomen. dit is een miljardenramp, van nationale orde. alleen niemand van de overheid wil dit zien.

  nu zijn het al zeven gemeentes met dit probleem en zo’n 115.000 huishoudens van jong tot oud.

  Reactie door henk — december 10, 2007 @ 2:10 pm

 6. Leuk artikel, ga zo door!

  Reactie door Huis Verkoop — februari 18, 2010 @ 9:05 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl