Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 16 november 2007, 19.49 uur – paulus
Categorie: wonen

Nu doorpakken met minimum grootte VVE’s

Minister Vogelaar gaat prioriteit geven aan Vereniging van Eigenaren (VVE’s) van koopappartementen. De minister wil VVE’s gaan activeren en stimuleren om zo het achterstallig onderhoud aan koopappartementen terug te dringen. Dit is naar mijn mening een hele goede zaak. Wat mij betreft zou zij daarbij met name moeten kijken naar de kleinste VvE’s (minder dan tien woningen), die het vaakst problematisch functioneren.

AchterstalligOnderhoud

Wat mij betreft worden VVE’s ook meer gestimuleerd om energiebesparingsmaatregelen te treffen. Als we met gerichte maatregelen de VVE’s kunnen stimuleren om de woningen bijvoorbeeld beter te isoleren, dan slaan we drie vliegen in één klap: er wordt minder energie verbruikt wat goed is voor de verlaging van de CO2-uitstoot, de investeringskosten voor de bewoners zijn door de collectieve aanpak lager en de energierekening gaat omlaag.

Ik zou overigens ook graag willen dat eigen woningbezitters die geen VVE hebben -bijvoorbeeld in rijtjeshuizen- ook worden gestimuleerd om samen met hun buren energiebesparingsmaatregelen te nemen. Voor hen geldt namelijk hetzelfde; de investering is lager en de energielasten dalen. Binnenkort meer hierover.

2 reacties »

 1. Je hebt duidelijk geen idee waar je het over hebt als je stelt dat er een minimumschaal moet komen voor vvE’s.
  Nog los van alle juridische haarkloverij en notariele rompslomp kost het ook een aardige duit om verschillende VvE’s samen te voegen.
  Zo moeten er voor alle panden van die vvE’s bouwkeuringen komen om vast te stellen wat de staat van onderhoud is, moet vervolgens de verschillen daarin opgeheven worden, waarbij aangetekend dat de verschillende staten van onderhoud niet altijd hoeft te betekenen dat er achterstallig onderhoud is, moeten reservefondsen aangevuld worden (niet alle VvE’s hebben evenveel geld weggezet)en dan is het nog de vraag of er na zo’n hele procedure úberhaupt wel een beter functionerende VvE is
  Ik heb de ervaring in mijn wijk dat achterstallig onderhoud sneller word aangepakt door een kleine actieve vvE dan door een grotere club, waar meer huiseigenaren in zitten die er allemaal anders tegen aan kijken.
  Ook in dit geval is schaalvergroting niet altijd gewenst en zeker niet altijd de oplossing. Stimuleren prima, verplicht stellen niet doen.

  Reactie door miguel sloendregt — november 16, 2007 @ 10:27 pm

 2. @Miguel,
  Ik weet niet of je het onderzoek kent, maar ik zou dat toch eerst eens lezen. Er zijn in NL ruim een half miljoen appartementen en 94.000 VvE’s. Daarvan hebben 80.000 VvE’s vier of minder leden en juist die (slapende)VvE’s maken er de grootste puinhoop van. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die het goed doen, maar een heel klein beetje schaalvergroting lijkt me hier zo slecht nog niet. Alternatief zou wat mij betreft kunnen zijn dat mini-VvE’s verplicht worden zich voor het onderhoud aan te sluiten bij een professionele beheerder (bv. een woningcorporatie)

  Reactie door paulus — november 17, 2007 @ 12:14 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl