Reacties op: Nu doorpakken met minimum grootte VVE’s http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/16/nu-doorpakken-met-minimum-grootte-vve%e2%80%99s/ Paulus Jansen Tue, 07 Nov 2017 18:59:38 +0000 http://wordpress.org/?v=2.9.2 hourly 1 Door: paulus http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/16/nu-doorpakken-met-minimum-grootte-vve%e2%80%99s/comment-page-1/#comment-586 paulus Fri, 16 Nov 2007 23:14:34 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/16/nu-doorpakken-met-minimum-grootte-vve%e2%80%99s/#comment-586 @Miguel, Ik weet niet of je het onderzoek kent, maar ik zou dat toch eerst eens lezen. Er zijn in NL ruim een half miljoen appartementen en 94.000 VvE's. Daarvan hebben 80.000 VvE's vier of minder leden en juist die (slapende)VvE's maken er de grootste puinhoop van. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die het goed doen, maar een heel klein beetje schaalvergroting lijkt me hier zo slecht nog niet. Alternatief zou wat mij betreft kunnen zijn dat mini-VvE's verplicht worden zich voor het onderhoud aan te sluiten bij een professionele beheerder (bv. een woningcorporatie) @Miguel,
Ik weet niet of je het onderzoek kent, maar ik zou dat toch eerst eens lezen. Er zijn in NL ruim een half miljoen appartementen en 94.000 VvE’s. Daarvan hebben 80.000 VvE’s vier of minder leden en juist die (slapende)VvE’s maken er de grootste puinhoop van. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die het goed doen, maar een heel klein beetje schaalvergroting lijkt me hier zo slecht nog niet. Alternatief zou wat mij betreft kunnen zijn dat mini-VvE’s verplicht worden zich voor het onderhoud aan te sluiten bij een professionele beheerder (bv. een woningcorporatie)

]]>
Door: miguel sloendregt http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/16/nu-doorpakken-met-minimum-grootte-vve%e2%80%99s/comment-page-1/#comment-585 miguel sloendregt Fri, 16 Nov 2007 21:27:42 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/16/nu-doorpakken-met-minimum-grootte-vve%e2%80%99s/#comment-585 Je hebt duidelijk geen idee waar je het over hebt als je stelt dat er een minimumschaal moet komen voor vvE's. Nog los van alle juridische haarkloverij en notariele rompslomp kost het ook een aardige duit om verschillende VvE's samen te voegen. Zo moeten er voor alle panden van die vvE's bouwkeuringen komen om vast te stellen wat de staat van onderhoud is, moet vervolgens de verschillen daarin opgeheven worden, waarbij aangetekend dat de verschillende staten van onderhoud niet altijd hoeft te betekenen dat er achterstallig onderhoud is, moeten reservefondsen aangevuld worden (niet alle VvE's hebben evenveel geld weggezet)en dan is het nog de vraag of er na zo'n hele procedure úberhaupt wel een beter functionerende VvE is Ik heb de ervaring in mijn wijk dat achterstallig onderhoud sneller word aangepakt door een kleine actieve vvE dan door een grotere club, waar meer huiseigenaren in zitten die er allemaal anders tegen aan kijken. Ook in dit geval is schaalvergroting niet altijd gewenst en zeker niet altijd de oplossing. Stimuleren prima, verplicht stellen niet doen. Je hebt duidelijk geen idee waar je het over hebt als je stelt dat er een minimumschaal moet komen voor vvE’s.
Nog los van alle juridische haarkloverij en notariele rompslomp kost het ook een aardige duit om verschillende VvE’s samen te voegen.
Zo moeten er voor alle panden van die vvE’s bouwkeuringen komen om vast te stellen wat de staat van onderhoud is, moet vervolgens de verschillen daarin opgeheven worden, waarbij aangetekend dat de verschillende staten van onderhoud niet altijd hoeft te betekenen dat er achterstallig onderhoud is, moeten reservefondsen aangevuld worden (niet alle VvE’s hebben evenveel geld weggezet)en dan is het nog de vraag of er na zo’n hele procedure úberhaupt wel een beter functionerende VvE is
Ik heb de ervaring in mijn wijk dat achterstallig onderhoud sneller word aangepakt door een kleine actieve vvE dan door een grotere club, waar meer huiseigenaren in zitten die er allemaal anders tegen aan kijken.
Ook in dit geval is schaalvergroting niet altijd gewenst en zeker niet altijd de oplossing. Stimuleren prima, verplicht stellen niet doen.

]]>