Reacties op: Kraakverbod kan, gekoppeld aan leegstand- en speculatieverbod http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/02/kraakverbod-kan-gekoppeld-aan-leegstand-en-speculatieverbod/ Paulus Jansen Tue, 07 Nov 2017 18:59:38 +0000 http://wordpress.org/?v=2.9.2 hourly 1 Door: Bram van Reemst http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/02/kraakverbod-kan-gekoppeld-aan-leegstand-en-speculatieverbod/comment-page-1/#comment-571 Bram van Reemst Sun, 04 Nov 2007 22:43:50 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/02/kraakverbod-kan-gekoppeld-aan-leegstand-en-speculatieverbod/#comment-571 Verder wijst Johan erop dat kantoorpanden soms moeilijk aan huurders komen. Dit is inderdaad zo; vandaar dat links al jaren roept dar er te veel kantoren worden gebouwd en te weinig woningen. Wanneer krakers een kantoorpand gratis ombouwen tot woning zou de eigenaar ze een huurcontract aan mogen bieden, dan krijgt de eigenaar geld wat hij bij leegstand niet krijgt, en spaart hij nog de verbouwingskosten uit ook. Johan negeert echter ook verschillende punten: - er worden ook woningen gekraakt - het pand moet minstens 1 jaar leegstaan; een compromis tussen voor- en tegenstanders van een verbod zou verlenging van deze termijn kunnen zijn (ik vind overigens 1 jaar keegstand al best lang). - krakers verlenen geregeld medewerking aan bezichtiging door potentiële huurders; doen ze dit niet, dan kan dit voor de rechter al reden tot uitzetting zijn. Bij woningen geldt dat een bewoonde woning aantrekkelijker wordt gevonden dan een leegstaande en bij vrije verkoop een hogere prijs oplevert. Is dit bij kantoorpanden niet zo? Verder wijst Johan erop dat kantoorpanden soms moeilijk aan huurders komen. Dit is inderdaad zo; vandaar dat links al jaren roept dar er te veel kantoren worden gebouwd en te weinig woningen. Wanneer krakers een kantoorpand gratis ombouwen tot woning zou de eigenaar ze een huurcontract aan mogen bieden, dan krijgt de eigenaar geld wat hij bij leegstand niet krijgt, en spaart hij nog de verbouwingskosten uit ook.
Johan negeert echter ook verschillende punten:
- er worden ook woningen gekraakt
- het pand moet minstens 1 jaar leegstaan; een compromis tussen voor- en tegenstanders van een verbod zou verlenging van deze termijn kunnen zijn (ik vind overigens 1 jaar keegstand al best lang).
- krakers verlenen geregeld medewerking aan bezichtiging door potentiële huurders; doen ze dit niet, dan kan dit voor de rechter al reden tot uitzetting zijn. Bij woningen geldt dat een bewoonde woning aantrekkelijker wordt gevonden dan een leegstaande en bij vrije verkoop een hogere prijs oplevert. Is dit bij kantoorpanden niet zo?

]]>
Door: Bram van Reemst http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/02/kraakverbod-kan-gekoppeld-aan-leegstand-en-speculatieverbod/comment-page-1/#comment-570 Bram van Reemst Sun, 04 Nov 2007 22:36:20 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/02/kraakverbod-kan-gekoppeld-aan-leegstand-en-speculatieverbod/#comment-570 Johan schrijft dat krakers zoveel mogelijk kapot maken. Kan hij dit staven? Het lijkt me eigenlijk erg onwaarschijnlijk dat iemand zijn eigen woning moedwillig kapot maakt. Ik hecht dan ook meer geloof aan de verhalen van krakers over hoe ze klussen om hun woning beter bewoonbaar te maken en dat de armetierige toestand van veel kraakpanden te wijten is aan de langdurige leegstand (minstens 1 jaar) vóór het pand gekraakt werd, en aan het 'strippen' van het pand door de eigenaar. Johan schrijft dat krakers zoveel mogelijk kapot maken. Kan hij dit staven? Het lijkt me eigenlijk erg onwaarschijnlijk dat iemand zijn eigen woning moedwillig kapot maakt. Ik hecht dan ook meer geloof aan de verhalen van krakers over hoe ze klussen om hun woning beter bewoonbaar te maken en dat de armetierige toestand van veel kraakpanden te wijten is aan de langdurige leegstand (minstens 1 jaar) vóór het pand gekraakt werd, en aan het ’strippen’ van het pand door de eigenaar.

]]>
Door: Lydia http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/02/kraakverbod-kan-gekoppeld-aan-leegstand-en-speculatieverbod/comment-page-1/#comment-569 Lydia Sun, 04 Nov 2007 09:48:43 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/02/kraakverbod-kan-gekoppeld-aan-leegstand-en-speculatieverbod/#comment-569 Staat er iets leeg dat behoort aan een sociale verhuurder, dan betalen alle zittende huurders mee aan de 'leegstandsderving'.... Zo krijgen ze vaak dubbel geld binnen, omdat leeg laten staan vaak lucratiever is dan verhuren. Eigenlijk allemaal erg schunnig gedrag van vaak zogenaamde 'toegelaten instellingen', maar vooral van projectontwikkelaars en beleggingsmaatschappijen. Staat er iets leeg dat behoort aan een sociale verhuurder, dan betalen alle zittende huurders mee aan de ‘leegstandsderving’…. Zo krijgen ze vaak dubbel geld binnen, omdat leeg laten staan vaak lucratiever is dan verhuren. Eigenlijk allemaal erg schunnig gedrag van vaak zogenaamde ‘toegelaten instellingen’, maar vooral van projectontwikkelaars en beleggingsmaatschappijen.

]]>
Door: Johan http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/02/kraakverbod-kan-gekoppeld-aan-leegstand-en-speculatieverbod/comment-page-1/#comment-568 Johan Sat, 03 Nov 2007 17:11:43 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/02/kraakverbod-kan-gekoppeld-aan-leegstand-en-speculatieverbod/#comment-568 Er wordt hier net gedaan of men kantoorpanden bewust leeg laat staan. Dat zal best wel eens gebeuren maar in de regel kan men gewoon geen huurders vinden. Wordt het pand dan gekraakt dan vindt men nooit meer huurders. Bovendien zijn vele krakers, de goeden niet te na gesproken, tuig van de richel. Ze verruineren het hele pand en maken zoveel mogelijk kapot. Ondertussen schermen ze met hun "rechten", zonder ooit van plichten gehoord te hebben. Van nabij weet ik dat het enige argument waar ze naar luisteren een loden pijp is. Er wordt hier net gedaan of men kantoorpanden bewust leeg laat staan. Dat zal best wel eens gebeuren maar in de regel kan men gewoon geen huurders vinden. Wordt het pand dan gekraakt dan vindt men nooit meer huurders. Bovendien zijn vele krakers, de goeden niet te na gesproken, tuig van de richel. Ze verruineren het hele pand en maken zoveel mogelijk kapot. Ondertussen schermen ze met hun “rechten”, zonder ooit van plichten gehoord te hebben. Van nabij weet ik dat het enige argument waar ze naar luisteren een loden pijp is.

]]>
Door: Harry Sangers http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/02/kraakverbod-kan-gekoppeld-aan-leegstand-en-speculatieverbod/comment-page-1/#comment-567 Harry Sangers Sat, 03 Nov 2007 01:56:48 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/02/kraakverbod-kan-gekoppeld-aan-leegstand-en-speculatieverbod/#comment-567 Er staat leeg veel leeg , Leegstand is geld verdienen aan een leeg kantoorpand verdienen we geld, het is u geld van jou en mij. Na een half jaar zou de modale huur berekend moeten worden en als straf als boete betaald moeten worden. Leegstand zou verdwijnen als sneeuw voor de zon. het CDA laat zich weer voor het karretje van de projectontwikkelaars spannen. Net als in Balkenende 1, maar men vergeet dat veel heel veel woningen gered zijn door krakers. In De Bilt sowiesso minimaal 4 stuks monumentale woningen notabene Er staat leeg veel leeg , Leegstand is geld verdienen aan een leeg kantoorpand verdienen we geld, het is u geld van jou en mij. Na een half jaar zou de modale huur berekend moeten worden en als straf als boete betaald moeten worden. Leegstand zou verdwijnen als sneeuw voor de zon. het CDA laat zich weer voor het karretje van de projectontwikkelaars spannen. Net als in Balkenende 1, maar men vergeet dat veel heel veel woningen gered zijn door krakers. In De Bilt sowiesso minimaal 4 stuks monumentale woningen notabene

]]>
Door: Gerrit Holl http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/02/kraakverbod-kan-gekoppeld-aan-leegstand-en-speculatieverbod/comment-page-1/#comment-566 Gerrit Holl Fri, 02 Nov 2007 20:16:53 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/02/kraakverbod-kan-gekoppeld-aan-leegstand-en-speculatieverbod/#comment-566 Ik ben het hier niet mee eens. Zelfs als er geen woningnood is en geen permanente leegstand, moet kraken toegestaan zijn. De kraakcultuur is een verrijking van de (hoofd)stedelijke cultuur, veel culturele initiatieven zijn voortgekomen uit de kraakbeweging, in Nederland en daarbuiten. Dat willen we toch niet kwijt? Ik ben het hier niet mee eens. Zelfs als er geen woningnood is en geen permanente leegstand, moet kraken toegestaan zijn. De kraakcultuur is een verrijking van de (hoofd)stedelijke cultuur, veel culturele initiatieven zijn voortgekomen uit de kraakbeweging, in Nederland en daarbuiten. Dat willen we toch niet kwijt?

]]>