Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 17 september 2007, 14.36 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Ontwikkeling aandeel duurzame elektriciteit blijft achter

Ronald Verberne mailde me deze week over de zeer teleurstellende ontwikkeling in de productie van duurzame elektriciteit in Nederland. Die lag in augustus 2007 ongeveer op het niveau van augustus 2004. Drie verloren jaren dus.

Stats

In augustus is ongeveer 280 gigawatuur (GWh) windenergie geproduceerd, 110 GWh energie uit biomassa (waarvan de duurzaamheid ter discussie staat) en 20 GWh met behulp van waterkracht. De hoeveelheid zonnestroom is nog zo klein dat ik hierover geen cijfers kon vinden.
Totaal dus ongeveer 400 GWh in één maand. Dat is ongeveer de productie van één kolencentrale gedurende 20 dagen. Het wordt dus tijd dat er serieus werk gemaakt wordt van duurzame energie.

Je kan actuele gegevens over de productie, import en consumptie van duurzame energie vinden op de internetsite van CertiQ. Die organisatie voert in opdracht van de overheid het beheer over het certificatensysteem voor duurzame energie.

1 reactie »

 1. Over zonnestroom: er is ongeveer 46 megawattpiek aan zon-PV in Nederland geplaatst, de bulk (plm. 40%) daarvan in krankzinnig “einde van NL zonnestroomjaar 2003″, en sindsdien vrijwel niet meer gegroeid, al zijn er nog steeds zeer dappere medelanders die ongesubsidieerd uit arren moede dan maar voor de vorm een paar paneeltjes aanschaffen, want je wil wel, alleen is je beurs niet zo dik als die van Boersma en van Halderen (zouden die al van die mooie blauwe dingetjes op hun dak hebben?).

  Nauwkeurige cijfers ontbreken, zelfs Holland Solar weet niet precies wat er gebeurd is omdat niet alle bedrijven aangesloten waren, veel bedrijven failliet zijn of er mee gekapt zijn, er grijsimporten zijn, en de business van de overgebleven enigzins levensvatbare bedrijfjes vrijwel uitsluitend bestaat uit goedkope import uit China met leuke marge verdienende export naar feed-in landen als Duitsland, Spanje, Italië e.d.

  46 MWp geeft bij een gemiddelde van 800 kWh/kWp opbrengst per jaar in NL een theoretisch totaal van 36,8 miljoen kilowattuur per jaar, dat is als ik het goed bereken (altijd oppassen met al die nullen!), 0,037 GWh/jaar, dus 0,0031 GWh/maand. Dat is 0,0031/400 = 0,02 promille van het door Paulus opgegeven/gevonden getal “duurzaam”, als ik het goed berekend heb. Een “leuk begin”, zullen we het maar noemen. Alleen duurt dat “begin” nu alweer 4 jaar en het schiet voor geen millimeter op want EZ wil geen feed-in tarief om ten hemel schreiende reden: “dat verstoort de vrije marktwerking”…… Pffffffffffffffffffffffff

  Duitsland heeft ruim 2 gigawattpiek geplaatst “in een vrije markt”, ver over de 300.000 GROTE zonnestroomsystemen, het overgrote merendeel bij PARTICULIEREN, paar tienduizend mensen werkzaam in de sector, eind 2006 al 2.000 Gigawattuur keiharde, superschone, donkergroene, reuk- en geluidloze duurzame elektriciteit op de plek waar die elektriciteit verliesloos geconsumeerd kan worden…. Alles veroorzaakt door het beste Feed-In systeem ter wereld, vastgelegd in het financiële wetsvoorstel (2004 geactualiseerd) EEG, en gefinancierd uit een miezerige “EEG Umlage” bovenop de kWh prijs die IEDEREEN betaalt, ook de zonnestroomopwekkers zelf, over hun separate afname meter (kosten: plm. 18 euri/jaar voor een doorsnee Otto Normalverbraucher huishouden, prijs van een paar biertjes…).

  http://www.erneuerbare-energien.de/files/pdfs/allgemein/application/pdf/ee_zahlen_2006.pdf

  Verschil moet er wezen, maar dit verschil verscheurt mijn ziel. Al jaren lang!

  (Wij wekken trouwens nu zo’n 90 procent van onze eigen elektra behoefte op met 12 “oude” doch perfect werkende Shell zonnepaneeltjes. Maar daar staat wel een zuinig, bewust en zeer kritisch huishouden tegenover. Het kan. Ook bij u.

  Reactie door peter segaar — september 26, 2007 @ 11:36 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Geef een reactie

www.sp.nl