Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 20 juli 2007, 16.11 uur – paulus
Categorie: Algemeen, Kamervragen

Vrouwen: voorwaarts in de strijd!

Dat lijkt me de logische conclusie na het onderzoek van de Europese commissie dat aantoont dat vrouwen in Nederland gemiddeld 18% minder verdienen dan hun mannelijke collega’s. Dat is nog slechter dan het EU-gemiddelde en véél slechter dan bij onze zuiderburen. In België is het verschil maar 7%.

vrouwenstrijd

Vragen van de leden Karabulut en Jansen (beide SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de hoge loonverschillen tussen mannen en vrouwen. (Ingezonden 20 juli 2007)

1.
Wat is uw reactie op het bericht dat Nederlandse vrouwen achttien procent minder verdienen dan Nederlandse mannen? (1)

2.
Vindt u dit loonverschil acceptabel? Zo ja, waarom? Zo neen, welke streefcijfers hanteert u en wanneer zal er in Nederland sprake zijn van gelijk werk, gelijk loon?

3.
Wat is volgens u de reden dat de loonverschillen tussen mannen en vrouwen in Nederland hoger liggen dan het Europees gemiddelde van vijftien procent en hoe kan het dat in België de loonverschillen elf procent lager liggen dan in Nederland?

4.
Vindt u het acceptabel dat er naast objectieve factoren ook openlijke discriminatie voorkomt en dat er
in typische vrouwenberoepen lagere lonen betaald worden dan in door mannen gedomineerde beroepen, terwijl er geen objectieve rechtvaardiging voor bestaat? Zo ja, waarom? Zo neen, welke maatregelen gaat u treffen?

5.
Vindt u het acceptabel dat ‘er meer waarde wordt gehecht aan fysieke kracht dan persoonlijke vaardigheden, en verantwoordelijkheid voor mensen slechter wordt betaald dan verantwoordelijkheid voor kapitaal’? Zo ja, waarom? Zo neen, waarom niet en bent u bereid extra maatregelen te treffen?

6.
Deelt u onze mening dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft, ook als het gaat om het tegengaan van loonverschillen tussen mannen en vrouwen zonder objectieve rechtvaardiging? Zo neen, waarom niet? Zo ja, ben u bereid de lonen in de publieke- en semi-publieke sectoren, waaronder het onderwijs, tegen het licht te houden op ongewenste loonverschillen tussen mannen en vrouwen?

7.
Bent u bereid om via de arbeidsinspectie bedrijven te controleren op loonverschillen tussen mannen en vrouwen zonder objectieve rechtvaardiging? Zo ja, per wanneer? Zo neen, waarom niet?

1) NRC handelsblad, 19 juli 2007

9 reacties »

 1. De antwoorden, Paulus – zet je die hier ook neer? En kijk daarna dan eens naar de alleenstaanden. Via CISA kan je de laatste nieuwsbrief opvragen met een aantal vooroordelen die er leven over alleenstaanden. Ook daar is ernstige discriminatie.

  Reactie door Lydia Lembeck — juli 20, 2007 @ 6:30 pm

 2. Het is treurig om te vernemen dat Nederland op dit punt er zo slecht voor staat. Het is een discriminatie die bij iedereen bekend is maar weiningen in de politiek die er wat aan willen doen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — juli 22, 2007 @ 1:07 pm

 3. Willen vrouwen wel evenveel verdienen??

  “Mannen kiezen vaker voor materialistische secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals bonussen en lease auto’s; vrouwen voor flexibiliteit.”
  bron: http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=710282

  Reactie door alt. johan — juli 22, 2007 @ 4:25 pm

 4. @alt. johan:
  Dan nog is er een groot verschil met België (en andere landen) dat verklaard moet worden.

  Reactie door Pieter — juli 23, 2007 @ 12:15 pm

 5. Misschien stellen Belgische dames andere prioriteiten?

  Voor de rest kunnen er wel 10-tallen verklaringen bedacht worden.

  Ik noem een voorbeeld. Ik heb wel eens gehoord dat we achterop zijn geraakt qua arbeidsparticipatie van vrouwen omdat we niet meegedaan hebben aan de 1ste wereldoorlog.

  Reactie door alt. johan — juli 23, 2007 @ 8:44 pm

 6. Goed initiatief, wat kan Nederland op sommige manieren achterlopen. Vrouwen verdienen minder, als het aan dit kabinet ligt, gaan ook ouderen minder verdienen, of krijgen via vereenvoudigd ontslagrecht eerder de zak. Klein puntje: is het niet voorwaarTs in de strijd.

  Reactie door Kees v.d. Graaf — juli 24, 2007 @ 6:53 am

 7. alt.Johan, het gaat hier hoofdzakelijk om vastgestelde CAO-lonen. Hetzelfde werk, dezelfde uren en ongeveer even lang in dienst. Daar worden vrouwen dus achtergesteld. Erger nog: alleenstaande vrouwe, dikke vrouwen, lelijke vrouwen en allochtone vrouwen krijgen nog minder en ook minder kansen. Ga kijken in Turkijke…. daar doen ze het stukken beter! Vrouwen stoten daar makkelijk door het glazen plafond heen. Schiet op met je vooroordelen!

  Reactie door Lydia Lembeck — juli 24, 2007 @ 7:10 pm

 8. Is het gebruik van de d in voorwaards een woordgrap die ik niet begrijp?

  Reactie door klaas — juli 30, 2007 @ 12:24 am

 9. Nee Klaas. Mea culpa, ik heb het aangepast zodat het geen pijn meer doet aan je ogen!

  Reactie door paulus — juli 30, 2007 @ 5:58 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Geef een reactie

www.sp.nl