Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 17 juli 2007, 19.46 uur – paulus
Categorie: Algemeen

Overdrachtsbelasting

Volgens minister Vogelaar (lees: hier) schiet een starter op de woningmarkt niets op bij een lagere overdrachtsbelasting. Voor huurders is dat een waarheid als een koe, maar dat zal de minister niet bedoeld hebben.

EV200

Bij aankoop van een woning -met uitzondering van nieuwbouw- betaal je 6% overdrachtsbelasting. Volgens Vogelaar zal afschaffing van de overdrachtsbelasting in een gespannen woningmarkt (meer vraag dan aanbod) alleen maar zorgen voor prijsopdrijving.

Daar heeft ze volgens mij gelijk in, maar het kabinet steekt ook geen geld in een alternatief, zoals extra bouwproductie. In het regeerakkoord is door het CDA bedongen dat iedere vorm van beperking van excessieve hypotheekaftrek de komende jaren taboe is. De netto kosten van de hypotheekaftrek (na aftrek van de opbrengst van het eigenwoning forfait) bedragen op dit moment al meer dan 10 miljard euro per jaar. Zo houd je weinig geld over om de problemen van starters op de woningmarkt aan te pakken.

1 reactie »

  1. Hoi Paulus,
    ik reageer eigenlijk nooit op je bijdragen hier maar dat betekent niet dat ik ze niet waardeer. Ik lees ze altijd omdat ik onder de indruk ben van je kennis van zaken. het is a.h.w. voor mij een soort minischoling.
    Ga er mee door en laat het uitblijven van reacties je niet ontmoedigen!

    jan

    Reactie door Jan Voorbij — juli 17, 2007 @ 9:53 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl