Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 17 juli 2007, 17.45 uur – paulus
Categorie: wonen

Krachteloos actieplan is vooral krachtige greep in corporatiekassen.

Minister Vogelaar heeft op de valreep voor het ministersreces haar actieplan krachtwijken naar de Kamer gestuurd. Haar belangrijkste nieuws: “In afwijking van de naam die in het Coalitieakkoord wordt gehanteerd, namelijk Van probleemwijk naar prachtwijk heet het project voortaan Van aandachtswijk naar krachtwijk.” Geld voor de pracht/krachtwijken heeft de minister nog steeds niet gevonden.

zakkenroller
Huurders: opgepast voor Haagse zakkenrollers

Het kabinet had bij het regeerakkoord 750 miljoen euro ingeboekt als bijdrage van de woningcorporaties aan de aanpak van de 40 aandachtswijken. Bij het kennismakingsdebat met minister Vogelaar in maart jl. heb ik al gewaarschuwd voor het risico dat een deel van dit geld gebruikt zou worden voor openbare voorzieningen in deze wijken, zoals scholen, buurthuizen of wellicht zelfs werkgelegenheidsprojecten. Dat zou betekenen dat de armste huurders gaan opdraaien voor de voorzieningen die door iedereen in de wijk (ook de eigen woningbezitters en particuliere huurders) gebruikt worden. Dat vond de SP absoluut onacceptabel.

Maar de realiteit lijkt nog beroerder uit te pakken. PvdA-minister van financiën Wouter Bos lijkt het corporatiegeld gewoon in te willen zetten om een gat in zijn begroting te dichten.
Daarmee zou hij het plan voor een greep in de corporatiekas van VVD-minister Dekker uit de vorige kabinetsperiode met een factor twee overtreffen. Dekker diende destijds een wetsvoorstel Betaalbaarheidsheffing in: een ordinaire belasting van 350 miljoen per jaar die de corporaties in de algemene middelen moesten storten. Destijds mocht dit plan op grote verontwaardiging bij de PvdA rekenen, maar na de formatie is het wetsvoorstel nog steeds niet ingetrokken. Het lijkt erop dat het actieplan krachtwijken vooral een krachtige greep in de kassen van de corporaties -en daarmee in de portemonnee van de huurders- gaat worden.

Lees hier eerste reacties van CDA en VVD

2 reacties »

  1. Al ruim dertig jaar ben ik “huurder”, dus in feiten heb ik het geld, dat mijn huidige huis zou kosten al betaald, maar nog steeds betaal ik keurig mijn huur, natuurlijk. Maar als nu van mijn geld de waardevermeerdering wordt betaald van de koopwoningen, die via hypotheekrenteaftrek al voor een deel door mij als belastingbetaler zijn bekostigd, terwijl de koophuisbewoner inmiddels bijna gratis woont, dan kan ik dat toch wel een beetje oneerlijk noemen.

    Reactie door Ruud van der Kroft — juli 18, 2007 @ 8:54 am

  2. Ben er ondersteboven van…. Ik denk dat ik dit gewoon ordinaire DIEFSTAL mag noemen? :(

    Reactie door Lydia Lembeck — juli 18, 2007 @ 9:15 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Geef een reactie

www.sp.nl