Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 9 juni 2007, 12.21 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, wonen

BAM promoot passiefhuis

BAM Vastgoed, de projectontwikkelingspoot van het grote bouwconcern Koninklijke BAM Groep, wil een flink deel van zijn woningomzet gaan realiseren door de bouw van passiefhuizen. Dat zijn woningen die gebruik maken van zonnewarmte en zó goed geisoleerd zijn dat ze geen CV-installatie meer nodig hebben. Het concept is vorig jaar ontwikkeld in samenwerking met ingenieursbureau DHV en Rockwool.

Passiefwoning

passiefwoningen in Sliedrecht (foto stichting passiefwoningen)

Dat doet me genoegen, want met al deze bedrijven heb ik een historische band. Tijdens mijn studie aan de TU Eindhoven heb ik een stage gelopen bij Rockwool. In de jaren 80 van de vorige eeuw was ik hoofd proces- en productontwikkeling bij Nevanco Groep, destijds de grootste prefab-woningbouwer in Nederland. Daar heb ik onder meer energiebesparende woningconcepten ontwikkeld. Inmiddels is Nevanco opgegaan in BAM.

In 1989 ben ik overgestapt naar DHV Bouw, een ingenieursbureau dat ook toen al aktief was op het terrein van energiebesparing en duurzaam bouw. In 1995, kort voor mijn overstap naar de SP Tweede-Kamerfractie, heb ik daar in opdracht van de Stichting Bouw Research het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen geschreven, een praktische handleiding voor betaalbare maatregelen met betrekking tot energie- en waterbesparing, zuinig materiaalgebruik, levensduurverlenging en de toepassing van duurzame materialen.

Goed dat ook na mijn vertrek deze bedrijven nog steeds voorop lopen in productontwikkeling op het terrein van duurzaamheid.

Overigens zijn BAM, DHV en Rockwool niet als enige op dit terrein actief. Zie de site van de stichting passiefhuis

In dit filmpje wordt de werking van het passiefhuis toegelicht, evenals de varianten ervan in Hannover, waar zowel in nieuwbouw als renovatie gewerkt volgens de principes van “passief bouwen”.

1 reactie »

 1. Leuk, maar al lang weer achterhaald.

  Der Sonnenpabst Rolf Disch heeft in Freiburg in de sociale huursector (Solarsiedlung) en een bedrijfsverzamelcomplex (Sonnenschiff) al in EnergiePlus modus gebouwd. Daar leveren de enorme opbouw PV-daken op de extreem goed geïsoleerde gebouwen zoveel stroom op, dat er gemiddeld meer energie geproduceerd wordt dan er grijze stroommix wordt afgenomen.

  http://www.plusenergiehaus.de/index.php?flash=true&pageID=5

  (foto’s bij Polder PV beschikbaar)

  Duitsland ligt op een andere planeet…

  Reactie door peter segaar — juli 10, 2007 @ 2:53 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Geef een reactie

www.sp.nl