Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 6 juni 2007, 21.18 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, wonen

Vestia: onderhoud na verkoop huurwoningen verwaarloosd

Volgens woningcorporatie Vestia, werkzaam in de regio Rotterdam-Haaglanden, ontstaat er steeds vaker achterstallig onderhoud bij huurwoningen die in het verleden verkocht zijn. De eigenaren, meestal mensen met een benedenmodaal inkomen, hebben financieel niet gerekend op de onderhoudskosten, waardoor de wijk verpaupert.

AchterstalligOnderhoud

Vestia zegt het volgende in zijn verantwoordingsverslag 2006

“Grote risico’s voor kopers huurwoningen
De goedkope huurwoningen in de stad zijn veelal kleine verouderde appartementen met een beperkte woonkwaliteit. Bij verkoop loopt de nieuwe eigenaar het reële risico dat zijn woning in waarde daalt. In Nederland staan nu al circa 500.000 particuliere woningen die in een neerwaartse spiraal verkeren. Ze dalen in waarde, waardoor de
eigenaar financieel klem komt te zitten. Hij kan de woning niet verkopen. gezien de restschuld, maar kan ook niet investeren omdat er geen extra hypotheek ruimte is. Achterstallig onderhoud doet de woning verder in waarde dalen. Veel persoonlijk leed en maatschappelijke ellende zijn het gevolg.

Het is tekenend dat juist nu de gemeente Rotterdam aan Vestia vraagt om verpauperde particuliere panden te kopen die 10 tot 15 jaar geleden nog corporatiebezit waren. Voormalige huurders zijn door de koop van hun woning in financiële nood gekomen. We kiezen daarom bij verouderde woningen voor sloop en vervanging door nieuwbouw. Vestia gaat alleen over tot verkoop als dat op grond van volkshuisvestelijke argumenten een toegevoegde waarde heeft voor een gebied. Verder speelt mee dat Vestia voor de financiering van de herstructurering de opbrengsten uit woningverkoop maar beperkt nodig heeft.” (einde citaat)

Bij een gemiddelde woning wordt ongeveer 100 euro/maand aan onderhoud besteed. Bij verkoop moet je -tenzij je erg handig bent- zelfs op nog wat hogere kosten rekenen, omdat je niet kan profiteren van het kwantumvoordeel dat de verhuurder wel heeft. Wat mij betreft zou het met name bij appartementen wenselijk zijn dat een verplichte bijdrage aan het onderhoudsfonds wettelijk geregeld wordt.

Samen met Remi Poppe heb ik schriftelijke vragen gesteld aan minister Vogelaar over het achterstallig onderoud.

SV achterstallig onderhoud

1 reactie »

  1. Paulus, in Schiebroek heeft Vestia 3000 woningen die tien jaar geleden zijn gerenoveerd en slechts vier of vijf jaar geleden is buitenmuurisolatie aan de kopse kanten van de portiekflats aangebracht met een vrolijk kleurtje erop. AL deze woningen zullen in 2009 gesloopt gaan worden! En van de mensen die uitverhuizen – merendeel lage inkomens – zal een aardig deel zelfs de stad UIT moeten en die komen er NIET meer in terug, omdat Rotterdam de minima aan het wegjagen is hier. Deze woningen zijn groot en best mooi. Voorzien van fatsoenlijke badkamers/keukens en dubbele beglazing en redelijk grote balkons. Uitmuntende apartementen voor de verkoop zelfs. Vele malen beter dan de flatjes die PWS aan het verkopen is (1961) en 55m2 klein. Diezelfde soort flatjes heeft Com.Wonen ook staan. Com.Wonen gooit er deze zomer een likkie verf overheen, zodat het er weer “knap” uitziet, maar dat is alles. Weet je dat IK het helemaal niet meer snap nu? Als ik Aedesnet lees, lees ik hoe moeilijk die arme corporaties het hebben met de lage huurverhoging. Maar waren er niet meer dan 20 miljard euro’s in een fonds ergens? Wat zeuren ze nou? Het gaat er dus om dat de MINIMA weggejaagd worden. Zonder te kijken waar die mensen dan naar toe zouden moeten, want ze worden nergens gepruimd! Ik denk dat DIT de onderliggende gedachte is, Paulus. Als je die woningen wilt zien… geef me een seintje en ik loop met je mee door die wijk. Kan je het met eigen ogen zien. Krijg je nog een lekkere bak koffie ook! :)

    Reactie door Lydia Lembeck — juni 7, 2007 @ 6:33 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Geef een reactie

www.sp.nl