Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 8 mei 2007, 15.09 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, op pad, wonen

Stadsver(w)arming

Gisteravond was ik op een bewonersavond in de Deventer Rivierenwijk, een van de 40 aandachtswijken van minister Vogelaar. De bewoners zelf zouden graag wat meer aandacht zien voor het verlagen van hun verwarmingsrekening. Het stadsverwarmingssysteem van Essent brengt hen bijkans aan de bedelstaf.

stadsverwarming

Het stadsverwarmingssysteem in Deventer is 40 jaar geleden aangelegd door het gemeentelijk energiebedrijf. Ongeveer 1800 woningen worden van warmte voorzien vanuit vijf ketelhuizen. In de twee grootste staat een warmtekrachtinstallatie (produceert stroom en warmte), in de andere drie alleen een grote cv-ketel. In de loop van de jaren is het Gemeentelijk Energiebedrijf overgenomen door Essent.

Na vele klachten over hoge voorschotten en navorderingen hield de bewonerscommissie een enquete. Gemiddeld betalen de bewoners van de appartementen €100/maand voor verwarming, daarnaast krijgen ze nog een aparte elektriciteits- en gasrekening (koken en warmtapwater). Ze zijn daarmee ongeveer anderhalve keer zoveel kwijt aan energiekosten dan mensen in vergelijkbare flats met een eigen cv-combiketel.

Op de bewonersavond waren ook vertegenwoordigers van Essent, woningcorporatie Rentrée wonen en een aantal verenigingen van eigenaren aanwezig. Duidelijk werd dat Essent het al jaren rustig aan doet met het onderhoud. Bij een van de WKK-installaties komen met regelmaat kleine ontploffingen voor, maar volgens Essent kan dat geen kwaad. De verouderde ketels hebben een te laag rendement en de leidingverliezen onder de straten zijn hoog. Extra wrang is dat de opgewekte elektriciteit in de WKK-installaties tegen 6 cent per kilowattuur wordt teruggeleverd aan Essent, die dezelfde stroom vervolgens voor 20 cent doorverkoopt aan de bewoners. De administrateur van een vereniging van eigenaren toonde aan dat in de exploitatieopzet voor de installatie op vele plaatsen geld aan de strijkstok van Essent blijft hangen.

De bewoners maakten duidelijk de zakkenvullerij meer dan zat te zijn. Er komt nu snel een bijeenkomst met Essent, de corporaties en de VvE’s, waarin afspraken gemaakt moeten worden over een betaalbaarder verwarmingssysteem en een eerlijker systeem van kostenverrekening. De SP-gemeenteraadsfractie wil dat ook de gemeente Deventer zijn verantwoordelijkheid neemt. Per slot van rekening was zij destijds de initiatiefnemer voor het krakkemikkige systeem, waar de bewoners nu mee opgescheept zitten.

In de Tweede Kamer wordt binnenkort de behandeling van de Warmtewet afgerond. Die wet moet de rechtsbescherming van de consumenten tegen monopolistische energiebedrijven verbeteren. Samen met Ewout Irrgang heb ik vorig jaar al een aantal wijzigingsvoorstellen op dit wetsvoorstel ingediend.
Belangrijkste element wordt het wettelijk vastleggen van het niet-meer-dan-anders principe: bewoners mogen bij stadsverwarming niet meer kosten hebben dan bij een moderne cv-installatie.

Stadsverwarmings is een energiezuinige techniek. Mogen de aangesloten huishoudens daar a.u.b. ook de vruchten van plukken?

3 reacties »

 1. Heel goed dat er nu iets aangedaan wordt we betalen ons scheel aan essent en €100 is nog aan de lage kant.

  Reactie door kleiboer — mei 10, 2007 @ 7:08 pm

 2. Niet Meer Dan Anders vertaalt zich in het neoliberale, op energiegebied volslagen ontsporende Nederland in een zogenaamd “beschermde” markt in: Nooit Minder Dan Anders.

  In Almere wordt door NUON een “zonthermisch” eiland met paar miljoen euri Europese innovatiesubsidie in het bestaande SV net gekoppeld. Alle aangeslotenen blijven de naar de fictieve peperdure gas-situatie berekende tarieven (vastrecht, variabele GJ prijs) betalen, dus NUON mag gratis zonwarmte (kost niks) naar gasprijzen (kunstmatige koppeling aan olieprijzen, dus lekker duur) blijven berekenen op basis van dat veelvuldig verguisde “marktwaarde” principe (op instigatie van EnergieNed).

  Het allerergste is dat nieuwe bewoners voor hun mooie huizen een EXTRA aansluitbijdrage in de maag gesplitst krijgen, blijkbaar om het project “rendabel” te maken???

  Citaat: “XI. Zonne-energie-eiland
  In het gebied Noorderplassen waar ook de kavels worden uitgegeven heeft de NUON een zonne-energie-eiland
  geplaatst. Het maakt onderdeel uit van een duurzaam bouwen project. Het eiland zorgt voor een
  milieuvriendelijke opwekking van warmte ten behoeve van de stadsverwarming. In verband daarmee worden
  door de NUON de aansluitkosten op de stadsverwarming per huishouden verhoogd met een bedrag van € 390,–
  excl. BTW (prijspeil 2007).”

  http://www.almere.nl/live/attachment.db?148267

  Tuttuttut…

  Reactie door peter segaar — mei 16, 2007 @ 1:11 pm

 3. Speelt ook in Houten, maar dan met Eneco. Zie ook de website: http://www.actiegj.nl/. Ze gaan nu naar de rechter toe.
  Wanneer wordt vergeleken met een CV, wordt uitgegaan van oudere CV-installatie met een slechter rendement. Daardoor lijkt warmte goedkoper. Bovendien moet je met elektriciteit koken en dat is duur.

  Reactie door Jeroen — mei 19, 2007 @ 3:25 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Geef een reactie

www.sp.nl