Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 24 april 2007, 20.18 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, op pad

Toptechnologie voor de autoindustrie

Ik ben gisteren op bezoek geweest bij Brabant Alucast in Oss. In 1952 opgericht als ijzergieterij, met name voor de autoindustrie. De autoindustrie is ruim 50 jaar later nog steeds de grootste klant, al is het ijzer inmiddels vervangen door hoogwaardige aluminium- en magnesiumlegeringen. Enkele jaren geleden werd daarmee zelfs BMW als grote klant binnengehaald.

BrabantAlucast

Hoewel het bedrijf voortreffelijk draait heeft directeur Rindert Wolters naar eigen zeggen een groot probleem. De concurrentie in de autoindustrie is hevig, de marges gering, en zijn energierekening loopt de laatste jaren pijlsnel op. Hoewel het bedrijf werkt met de modernste apparatuur blijft het spuitgietproces zeer energieintensief. Tussen 2003 en 2007 verdubbelden de energiekosten tot ruim €3,5 miljoen. Als dat de komende vier jaar nog eens gebeurt komt de vestiging in Oss in de rode cijfers. Dan dreigt een scenario waarbij weer een hoogwaardige industrie uit Nederland vertrekt.

Volgens Wolters wordt de Nederlandse energiemarkt beheerst door een aantal bedrijven dat het goed met elkaar kan vinden en de markt aardig verdeeld heeft. Een poging om goedkope stroom over de grens te kopen strandde op de transportrekening, waardoor het beoogde voordeel als sneeuw voor de zon verdween.

Ik denk dat bedrijven als Brabant Alucast, net als de Nederlandse huishoudens, wel gebaat zouden zijn bij het beter functioneren van de Nederlandse energiemarkt. Toch zal je ook in die situatie rekening moeten houden met een structurele stijging van de prijzen voor fossiele energie, door de groeiende energievraag in China en India en het opraken van de goedkope bronnen. De energieintensieve industrie zal zijn energieverbruik dus verder moeten terugbrengen om zich te wapenen tegen deze ontwikkeling. Mogelijk zou een eigen warmtekrachtcentrale een goede stap zijn in die richting. Het zou ook helpen als de energiebelasting, die nu in de algemene middelen terecht komt, gebruikt gaat worden als een doelbelasting voor de financiering van energiebesparing en duurzame energie.

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Geef een reactie

www.sp.nl