Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 31 maart 2007, 12.31 uur – paulus
Categorie: Algemeen

PvdA op de divan

De PvdA ligt na de statenverkiezingen al weer enige weken op de divan van de politieke psychiaters, waaronder een groot aantal uit eigen gelederen. Maar de analyse van de PvdA-psychiaters is nog niet al te scherp. Gisteravond straalden Paul Depla, Adri Duivesteijn en Han Noten bij NOVA Politiek vooral doffe berusting uit in reactie op het zuigen van ex-PvdA coryfee Marcel van Dam.
En vanmorgen bakken René Cuperus en Frans Becker er in de Volkskrant (“SP moet koers van PvdA bepalen”) ook al niet veel van.

divan

Met het advies uit de kop is trouwens niets mis: het lijkt me vrij voor de hand liggend dat een partij zijn eigen koers bepaalt. Dat doet de SP sinds jaar en dag. De koers van de PvdA lijkt me de afgelopen jaren overigens niet zozeer door de SP bepaald, als wel door de media, de spindocters en reclamejongens rond Wouter Bos.

Volgens Cuperus en Becker heeft de SP met name de lager geschoolden, de vakbondsleden, weggezogen bij de PvdA. Dat zou te maken hebben met het links-populistische karakter van de SP. Cuperus: “Ik heb de SP altijd betrokken in mijn analyse van wat er schort aan de sociaal-democratie, namelijk het serieus nemen van gewone mensen die bang zijn voor hun toekomst.”

Die analyse schiet volgens mij schromelijk tekort. Zeker: wij luisteren goed naar iedereen, dus ook naar “gewone mensen”. Maar de aanhang van de SP bestaat helemaal niet voornamelijk uit mensen die alles willen laten zoals het is. Tijdens de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamercampagne haalden we bij iedere debat voor scholieren en studenten bij proefstemmingen percentages vér boven onze landelijke uitslag. Mij lijkt dat scholieren en studenten toch niet vallen in de categorie “mensen die bang zijn voor hun toekomst.” De SP-jongerenorganisatie ROOD is drie jaar na zijn oprichting de Jonge Socialisten van de PvdA al vér gepasseerd in ledenaantal. Ik kom bij groepen die zich inzetten voor een eerlijker verdeling van de welvaart in de wereld ook veel meer SP-ers dan PvdA-ers tegen. En bestond de meerderheid van PvdA-leden die tegen de missies in Irak en Uruzgan en de Europese grondwet was uit bange mensen, of uit mensen die meer visie en politieke principes hebben dan de politieke leiding van de PvdA?

8 reacties »

 1. Van Dam had één hele goede.
  De door Aboutaleb ingezette jacht op AOW fraudeurs. Volgens Van Dam maar een handje vol en ik denk dat hij daarin gelijk heeft, de kosten voor zo’n operatie zullen de opbrengsten sterk overstijgen.

  Waneer gaat men het frauderen met faillissementen eens aanpakken, hierbij wordt de overheid, dat zijn wij dus, voor miljarden getild door zeer kapitaal krachtigen.

  Kortom de PvdA is door en door vergiftigd met de oppervlakkige retoriek van de VVD en heeft niets meer te maken met een realistische kijk op de samenleving en de problemen die juist de onderliggers daar van hebben.

  En na 15 jaar, ik schat met kromme tenen, aanzien van deze teloorgang van een Socialistische partij, heeft Marcel van Dam, met een bloedend hart deze rotzooi de rug toe gekeerd.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — april 1, 2007 @ 10:54 am

 2. Mensen, het gaat hier om een tegenstelling die al teruggaat tot 1909. Er zijn socialistisch georiënteerde partijen, zoals de SDAP destijds en tot 1993 de PvdA, die de huidige samenleving min of meer accepteren en via de parlementaire weg kruimeltjes voor “het volk’ proberen binnen te halen. En er zijn tal van varianten van socialistische partijen die op basis van hun analyse fundamentele kritiek op de kapitalistische samenleving hebben, zoals destijds de CPH/CPN en nu de SP. De eerste groep partijen levert bestuurders en regenten op die een sterke liefde voor het pluche hebben, de tweede groep: mensen die acties voeren en tussen de bevolking in staan, overigens zonder daarbij populistisch te willen zijn.Beide groepen hebben een verschillende visie op poltiek en samenleving en een eigen politieke praktijk. Het gebrek aan principes bij de PvdA en haar regeergeilheid brengt haar in ernstige problemen. De PvdA heeft geen identiteit meer en hoort bij de groep partijen die de politiek een slechte naam hebben bezorgd. Dat weten ze en dat doet zeer.De SP heeft met de CU en GL als enige echt oppositie gevoerd de laatste 4 jaar. Het is geen wonder dat PvdA stemmers zich tot de SP wenden. Wij zullen als SP geduldig en vasthoudend moeten werken aan meer veertrouwen van de mensen. Dat zal de Pvda tot een koerswijziging dwingen. Zoniet, dan worden wij de grote volkspartij die de Pvda onder Den Uyl was. Maar laten we in hemelsnaam trouw blijven aan onze principes. Daar ligt onze kracht. Daar ligt de zwakte van de PvdA.

  Reactie door Jan V — april 2, 2007 @ 10:55 pm

 3. #2

  van Dam heeft de Pvda “de rug toegekeert”?

  Niet om de reden denk ik die je net opsomde.
  Van Dam begon zich namelijk kwaad te maken over het plan dat men de rijke AOW ers wilde laten betalen.
  En laat hij nu horen bij de selecte groep wel zeer gefortuneerde PvdA prominenten.

  Zijn opmerkingen dienen dus puur; het egoistische zelfbelang van van Dam en dienen niet het heil van het socialistisch geweten van die PvdA. Waar was van Dam toen dat sociaal geweten van die partij al jarenlang aan het afkalven was?

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — april 3, 2007 @ 4:45 pm

 4. @4 ReneR

  Misschien heb je gelijk, alleen heb ik het idee dat Van Dam nu juist niet erg getroffen zou worden door die AOW belasting, je zegt het zelf hij is aardig gefortuneerd. En lijkt het onlogisch dat het hierbij om kortzichtig eigen belang zou gaan.

  Wellicht maakt hij zich boos om het onderliggende principe:

  Je hebt je hele leven premie betaald, je gaat AOW beuren en betaalt daar gewoon belasting over, immers uitgesteld loon, en dan wil men daar nog een extraatje aan koppelen. Principieel onjuist. Ik zag in de uitzending dat Van Dam boos werd om de jacht op de AOW fraudeurs die Abou Taleb wil gaan inzetten en hij had het daar niet over die idiote belasting.

  Hij had het in die uitzending wel over het afglijden/wegglijden van de socialistische principes en dat kan niets te maken hebben met wat jij signaleert, als dat het geval zou zijn zou Van Dam zich toch zeker wel bekeerd hebben tot de VVD lijkt mij.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — april 4, 2007 @ 10:41 am

 5. Glucotrol….

  Diabetes and glucotrol. What is glucotrol. Glucotrol xl side effects….

  Trackback door What is glucotrol. — augustus 7, 2010 @ 4:01 am

 6. imsellingmyhome.wordpress.com…

  Weblog Paulus Jansen » PvdA op de divan…

  Trackback door imsellingmyhome.wordpress.com — juli 25, 2014 @ 4:43 pm

 7. [...] Weblog Paulus Jansen » PvdA op de divan [...]

  Pingback door De wereld van de PvdA aldus PvdA-coryfee Adri Duivesteijn « Debat in de Digitale Hofstad — december 21, 2014 @ 12:42 am

 8. wedding limo hire service experiences Perth Western Australia…

  Weblog Paulus Jansen » PvdA op de divan…

  Trackback door wedding limo hire service experiences Perth Western Australia — maart 26, 2015 @ 11:48 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl