Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 24 maart 2007, 17.32 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, op pad

Energieonderzoek TU Delft (2)

Als tweede spraken we met “Dutch master in materials 2006” prof.dr.Joop Schoonman, een internationaal vermaarde materiaalkundige op het terrein van duurzame energietechnieken.

JoopSchoonman

Schoonman is onder meer verantwoordelijk voor het onderzoek naar een nieuw type zonnecel op basis van titaniumoxide, dat veel goedkoper te produceren is dan de huidige generatie silicium-zonnecellen. Hij borduurde hiermee door op het fundamenteel onderzoek van de Zwitser Grätzel. De energie benodigd voor de productie is bij dit type cel teruggebracht tot minder dan één jaaropbrengst, terwijl je bij de bestaande siliciumcellen zo’n vijf jaar moet wachten voor je netto energie gaat “verdienen”.

zonnecellen
PV-zonnecellen op basis van silicium: binnenkort ouderwets?
Een tweede onderzoeksterrein van de vakgroep van Schoonman zijn herlaadbare batterijen. Nog maar weinig mensen realiseren zich dat bij een toenemend aandeel duurzame energieproductie (zon, wind) opslag een toenemende rol gaat spelen, omdat niet altijd zon of wind beschikbaar is. Bij die opslag kan je verschillende strategieën volgen. Gemeengoed is nu al het benutten van stuwmeren als opslagmedium: als je stroom over hebt pomp je hiermee water naar boven en je wekt hiermee opnieuw stroom op in tijd van grote vraag of een laag windaanbod.
Volgens Schoonman zullen herlaadbare batterijen ook een steeds grotere rol gaan spelen bij de opslag.
Een derde opslagmethode is het omzetten van electriciteit -gewoonlijk door middel van electrolyse- in waterstof, die je op een later moment via een brandstofcel weer kan omzetten in electriciteit. Schoonman houdt zich onder meer bezig met nieuwe opslagtechnieken die gebruik maken van nanotechnoligie.

Het nadeel van opslag methoden is dat er in de keten degeneratie van energie optreedt, waardoor je netto minder overhoudt dan je erin stopt. Die verliezen kunnen zéér aanzienlijk zijn, dus is het beperken van de verliezen een interessant onderzoeksterrein. Schoonman is op dit gebied bezig met een cel die zonlicht direct kan benutten voor de productie van waterstof. Daarmee ben je de tussenstap van de electrolyse kwijt.

Schoonman wordt volgend jaar 65, maar ik hoop dat hij zijn toga voorlopig nog niet aan de wilgen hangt.

Zie ook: Een koud biertje van het zonnecelmatje.

2 reacties »

 1. Geen enkel probleem met alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie (we staan pas aan het begin, en het is nu al een gekkenhuis van mogelijkheden…) of op het terrein van opslag van elektriciteit (daar moet nog gigantisch veel aan gebeuren, gezien de deplorabele verliezen bij zowel de opslagfase als de onttrekkingsfase). Opslag van duurzame elektriciteit is nog nauwelijks een (praktijk-)thema, al piepen regelmatig sommige “lieden uit den oude doosch” moord en brand waar het de variabiliteit van duurzame stromingsbronnen betreft. Ze zien het als een bedreiging, terwijl het juist voor techneuten als een UITDAGING gezien zou moeten worden. Waar zijn het anders techneuten voor? Kom op, boys and girls, handen uit de mouwen!

  Wel een klein “maartje” bij het onderschrift bij die foto. Waarom poly Si (multikristallijne zonnepanelen) nog steeds zo extreem succesvol is en de markt nog steeds domineert (ik heb tien van die prachtige dingen op onze huurwoning staan, 70% eigen opwek)? Omdat ze bewezen betrouwbaar zijn en, mits goed gesealed (meeste merken: prima in orde), minimaal 25 jaar, mogelijk veel langer “mee” zullen gaan. Dat is van de meeste (veelbelovende, nu hard uit de grond gestampte) dunnelaag technieken nog lang niet in de praktijk bewezen, en daar gaan we de komende jaren nog veel van horen (genoemde dunne laag technieken zoals CIS, CIGS, TeCd etc. zijn extreem dun: je wilt in zo’n laagje pertinent geen beschadiging en luchttoetreding krijgen, want dan voorzie ik ernstige problemen).

  Nogmaals: er is onvoorstelbaar veel onderzoek en praktijktoepassing gaande van een hele kermis aan technische ontwikkelingen. We hebben het ALLEMAAL nodig, en Duitsland verdient er NU al bakken met geld mee (afgezien van alle andere duurzame energie opties waarmee het land de rest van de wereld ook al een heel vet donkergroen poepie laat ruiken).

  Solar: the future that has started yesterday.

  Wanneer, oh wanneer, gaat die vreselijke bureaucratenrem op alle ontwikkeling in Nederland nu eindelijk eens losgebikt worden?

  Reactie door peter segaar — maart 26, 2007 @ 2:00 am

 2. vantage smoke e cig cartomizers…

  Weblog Paulus Jansen » Energieonderzoek TU Delft (2)…

  Trackback door vantage smoke e cig cartomizers — november 5, 2014 @ 4:17 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl