Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 2 maart 2007, 13.12 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Interview Energeia

Het nieuwsbureau Energeia belde me naar aanleiding van onze inbreng over de invoering van een capaciteitstarief voor kleinverbruikers van elektriciteit.

27 februari 2007
DEN HAAG (Energeia) – Nu de Elektriciteitswet toch moet worden gewijzigd voor invoering van het capaciteitstarief, wil SP-Kamerlid Paulus Jansen van de gelegenheid gebruik maken om een aantal aanpassingen door te voeren in de Elektriciteitswet. Jansen zegt vijf e-mails per week te krijgen van mensen die in de knel komen op de vrije energiemarkt. “Bijvoorbeeld een gezin in Spijkenisse, waarvan de energierekening ineens drie keer hoger was dan voorgaande jaren. Maar ijking van de elektriciteitsmeter blijkt EUR 800 te kosten, op kosten van ongelijk. Dat ontmoedigt kleinverbruikers om zo’n ijking aan te vragen.”

Jansen wil de kosten laten vervallen als er een gegronde reden is om aan de cijfers te twijfelen. Ook pleit hij voor een maximering van de verhoging van het voorschot, naar aanleiding van klachten over NRE. Dat bracht bij zijn klanten, die voornamelijk in de regio Eindhoven wonen, fors hogere voorschotten in rekening. Na protest van bewonersgroeperingen, in samenwerking met onder meer de lokale SP, gaf NRE toe dat de verhoging onredelijk was.

“We hebben klanten onduidelijke brieven gestuurd over tariefstijgingen, dat is duidelijk. De brief van enkele weken geleden, waarin verhogingen van 10 tot 15% werden gemeld, was verkeerd. Ook zijn de maandelijkse voorschotbedragen bij NRE foutief berekend. Er is bijvoorbeeld te wei­nig rekening gehouden met het zachte winterweer. Dat leidde tot te hoge bedragen”, zo gaf Eon Benelux-topman Joost van Dijk toe in een recent interview met het Eindhovens Dagblad.

De SP is bang dat energiebedrijven op deze manier proberen over de rug van klanten hun rente-inkomsten te verhogen. Daarom moet het voorschotsysteem worden voorzien van een maximering, denkt Jansen. Ook pleit hij voor meer informatie over het energieverbruik op de rekening, om zo energiebesparing aan te moedigen. Het Kamerlid denkt bijvoorbeeld aan een staatje met het gemiddelde verbruik van gelijkwaardige woningen in hetzelfde complex.

Hoe dit soort maatregelen precies in de praktijk precies vorm moeten krijgen, zegt Jansen nog niet te weten. “Het belangrijkste is dat het geregeld wordt.” Een mogelijkheid is volgens hem dat de bevoegdheden van de DTE worden uitgebreid. “Ook in andere landen met een vrije energiemarkt zie je dat de waakhonden worden opgetuigd om de excessen uit de geliberaliseerde markt te halen.”

Copyright©, Energeia, 2007

1 reactie »

  1. IJking van e-meter voor 800 euri is echt ZWAAR GESTOORD. Er worden sowieso krankzinnige bedragen gevraagd, waarvan de “goedkopere” tussen de 300 en 500 euri liggen. Radar forum van de TROS is vergeven van de meest onwaarschijnlijk verbruiken die mensen in enorme problemen brengen, en waar ze geen raad mee weten omdat ze met die bespottelijke “ijkbedragen” worden geconfronteerd zodat ze het niet aandurven om zo’n ijking te laten doen, omdat ze als de dood zijn dat dat voor hen wel eens negatief zou kunnen uitpakken (“meter wordt goed bevonden”). En er wellicht wel zonder dat ze het weten illegaal wordt afgetapt, en ze dus DRIE keer gepakt worden: stroom kwijt aan aftapper, de hoeveelheid wordt vet in rekening gebracht door de leverancier omdat die gewoon de meterstanden krijgt van de netbeheerder en totaal niet geïnteresseerd is (of lijkt te zijn) of het daaruit resulterende verbruik ook maar enigzins “reeël” is, en het slachtoffer mag dan ook nog eens de torenhoge ijkkosten betalen van de meter waar niks mee aan de hand blijkt te zijn.

    De energiemarkt is op veel fronten een grote afgrijselijke puinhoop geworden waar NIEMAND meer een greintje verantwoording voor wil afleggen, en waar het recht van de sterkste aan het gelden is. Lees: de grote energiebedrijven met tientallen juristen en veel titulatuur die de vaak van niets wetende afnemers in een hoek trappen of ze desinformeren. Dat heet in mijn terminologie een polderjungle. Ik hoop dat de SP, maar ook de andere politieke partijen, van de “gelegenheid” gebruik gaan maken om nu eens even een hele dikke bezem te pakken en er ook nog wat knuppels achteraan te gooien om dat kippenhok eens op orde te krijgen.

    De STOOM komt inmiddels al uit heel wat oren…

    Over twee weken heb ik een hoorzitting bij de NMa over een van die fraaie onderwerpen waar je knettergek van wordt omdat de “regelgeving” totaal onleesbaar is voor “normale” mensen en dat dat dus VRAGEN is om gigantische problemen en machtsmisbruik…

    Reactie door peter segaar — maart 2, 2007 @ 10:21 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Geef een reactie

www.sp.nl