Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 22 januari 2007, 15.52 uur – paulus
Categorie: water, wetgeving

Drinkwaterwet

Binnenkort start de behandeling van de nieuwe Drinkwaterwet. Als eerste stap kan je schriftelijk commentaar leveren. Onze belangrijkste kritiekpunten zijn: 1. de wet regelt niet ondubbelzinnig dat water tegen kostprijs geleverd wordt. 2. Er is niet voorzien in een waakhond met tanden, die de steeds grotere drinkwaterbedrijven controleert.

drinkwater

drinkwater: melkkoe of nutsartikel?

Bijgaand kan je mijn schriftelijk commentaar op het wetsvoorstel downloaden als PDF-bestand. De materie is bij tijd en wijle wat ingewikkeld, maar dat is onvermijdelijk bij wetgeving.

De schaalvergroting die op dit moment plaatsvindt in de drinkwatersector is naar mijn mening een bedreiging voor de maatschappelijke controle van de bedrijven. Ook leidt de schaalvergroting niet tot lagere, maar juist tot hogere prijzen. Hoe dat kan? Zie het verslag van de lezing die professor Hans Schenk vorig jaar op mijn initiatief gaf voor de Utrechtse gemeenteraad.

Drinkwaterwet (PDF)

3 reacties »

 1. ook nu wordt het drinkwater niet tegen kostprijs geleverd, want de diverse overheden mogen er allerlei belastingen bovenop zetten, en er is geen totaallimiet daarvoor.
  Afgezien daarvan, drinkwater wordt gewonnen uit de ondergrond, en daar kost het ook niks.
  het is uiteindelijk allemaal als regenwater daarin gekomen, en dat is ook nog steeds gratis. Dus wat is dan de kostprijs van drinkwater ??
  Als die lonen en salariseen van die steeds meer medewewrker van drinkwaterbedrijven, die in steeds meer nieuwe dure kantoren wonen ??

  Reactie door schenkels,m — januari 24, 2007 @ 9:31 pm

 2. ( Drink )waterbedrijven worden inderdaad steeds groter en te kapitaalkrachtig. Ook hier gaat het om het maken van winst wat ten koste gaat van de gebruiker. Ook op dit gebied werkt de liberalisering niet kostenremmend : ook dit VVD-plan werkt kostenverhogend.
  Drinkwatervoorziening is een basisbehoefte van elke burger. Net als energievoorziening is dit van groot maatschappelijk belang.
  Watervoorziening moet weer geheel in handen van de Staat terugkeren. We moeten hier nu niet meer te lang mee wachten om niet nog meer invloed te verliezen.
  Een steeds groter deel van het inkomen van burgers gaat op aan wonen, energiekosten en dergelijke basisbehoeften en uiteindelijk werkt dit remmend op de economie : men kan dit geld maar aan één ding tegelijk uitgeven.
  Het geld zit nu in de spaarpot van de woningbouwcorporaties , de energieleveranciers en ook in de salarissen en luxe kantoren van de managers van drinkwaterbedrijven.

  Reactie door Richard Pauwels — januari 31, 2007 @ 10:40 pm

 3. Punt: schaalvergrotings-kosten

  Schaalvergroting lijdt tot prijsstijgingen omdat men het niet aankan, is wat ik bedenken kan. Dat wat betreft de goedwillende managers. Ik denk hieromtrent dat ze toch wat ongeduldig zijn.

  ‘Moet ik afrekenen, of moet ik helpen?’ Ik denk dat er veel wordt buitengesloten, waaronder dus de mogelijkheden, helaas.

  Professor Hans Schenk heeft het (vooral) over cijfers; daar heb ik eerlijk gezegd niet zo veel mee. Daar loopt voor mij alles op stuk, omdat zo’n model zo sterk staat, en dat dus uiteindelijk zelf ook verbrokkeld. Ook met statistieken heb ik geen goede ervaringen mee, ik zie ze als ‘onverwoestbare’ tradities, die een klein beetje uit contekst zijn geraakt. Niet iets dus voor een aanname, wat betreft mijn aantekeningen. Cijvers zijn niet per definitie heilig, maar dat neemt niet weg dat professor Schenk goed werk heeft afgelegd.

  Ik denk dat wat betreft schaalvergroting men best bescheiden mag zijn. Ondanks alles wil ik ook iets te bieden hebben Paulus, maar daar heb ik geen expansie vat voor nodig. Of wel?

  Reactie door Bas Schoutsen — april 30, 2007 @ 8:16 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Geef een reactie

www.sp.nl