Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 17 januari 2007, 14.06 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, energie & klimaat, wonen

NMa moet tarieven gas- en elektriciteitsmeters verlagen

De Nederlandse mededingsautoriteit (NMA) moet zo snel mogelijk de tarieven van gas- en elektriciteitsmeters verlagen. De metertarieven zijn de laatste jaren buitensporig gestegen: gasmeters met 44% in drie jaar tijd, elektriciteitsmeters tussen 70% en 100% in vijf jaar tijd. 

De NMa en de daaronder vallende Directie Toezicht Energie (DTe) hebben sinds 14 juli 2004 de wettelijke bevoegdheid om de metertarieven vast te stellen. Tot nu toe is van die bevoegdheid geen gebruik gemaakt, wat klaarblijkelijk door de netbeheerders is geïnterpreteerd als vrijbrief voor enorme tariefsverhogingen. Een harde opstelling van de waakhond NMa/Dte is essentieel, omdat de metermarkt behoort tot het gereguleerd gebied. De klant kan dus niet overstappen naar een andere aanbieder. 

Ik denk dat de netbeheerders met de hogere metertarieven vooruit lopen op de invoering van slimme digitale energiemeters, die binnenkort gaat starten.  Minister Wijn heeft vorig jaar beloofd dat de nieuwe meters niet duurder worden dan de oude. Dat lijkt een goedkope belofte als hij wél toelaat dat de tarieven verhoogd worden vooruitlopend op de invoering van nieuwe meters.

 

Hieronder mijn schriftelijke vragen aan minister Wijn

 

1.Is u bekend dat de meettarieven voor kleinverbruikers van elektriciteit in de periode 2001 t/m 2006 gestegen zijn met 70% (enkel tarief) respectievelijk 100% (dubbel tarief) en voor kleinverbruikers van gas in 2003 t/m 2006 met 44% ?[1] 

2.Welke stappen heeft de NMa sinds 14 juli 2004 (art.40a Elektriciteitswet, art.81e Gaswet) gezet om tarieven vast te stellen voor de meetdienst? 

3.Wat is de verklaring voor de verdubbeling van de tarieven in de afgelopen vijf jaar?Indien er geen redelijke verklaring is: op welke termijn mogen wij verwachten dat de NMa de tarieven op een redelijk niveau vaststelt? 

4.In welk stadium is de besluitvorming bij de NMa over de vaststelling van de tarieven voor de meetdienst nieuwe stijl (inclusief de huren van de meters), conform de wettelijke kaders van de Splitsingswet, per 1 januari 2008? 

5.Is uw toezegging dat de basisdiensten voor de nieuwe digitale meters niet duurder zullen worden dan die voor de bestaande analoge meters[2] gebaseerd op de huidige –naar het lijkt veel te hoge- meettarieven, dan wel op de nog door de NMa vast te stellen redelijk tarieven? 

6.Klopt het dat de NMa voor 2007 nog geen transporttarieven heeft vastgesteld voor Tennet en de regionale netbeheerders?[3] Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke datum is dit besluit gepubliceerd?


[1] “marktmonitor, ontwikkeling van de Nederlandse kleinverbruikersmarkt voor Elektriciteit en Gas”, DTe, oktober 2006, pag.22/23

[2] Algemeen Overleg VC-EZ, 11 oktober 2006.

[3] Artikel 41e en 41c Elektriciteitswet resp. art.81c Gaswet.

7 reacties »

 1. Prima initiatief
  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — januari 17, 2007 @ 2:34 pm

 2. Een bijdrage van mij die bij dit item hoort staat nu onder :

  http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/01/17/betalingsregeling-toch-geen-energie-leveren/

  en betreft NUON en de nieuwe meters

  Reactie door Paula St. — januari 18, 2007 @ 12:03 am

 3. Paulus, bedankt. Ik wist dit niet. Ben heel blij dat je hier mee bezig bent.

  Reactie door L.M. Lembeck — januari 18, 2007 @ 9:01 am

 4. Dit is een prima initiatief van Paulus Jansen dat de NMA de tarieven dwingend moet verlagen. Het is abnormaal dat deze prijzen jarenlang zo gestegen zijn. Vandaag ontving ik van de Nuon een brief met de nieuwe tarieven. Mijn laatste maandelijkse betaling van Dec 06 bedroeg 120.29 euro. Nu heeft men berekent dat het maandelijkse bedrag per 1 februari 132.20 euro wordt. Een stijging van maar liefst 11.91 euro maal 11 maanden is dat 131.01 euro dit jaar. Ondanks dat, weet men in de brief nog te vermelden dat de daling van de olieprijs een dempend effect heeft gehad op de prijsstijging. De Nuon biedt wel in de brief een actie aan dat als men kiest voor een jaarcontract men dan een korting krijgt van 54 euro met een gemiddeld verbruik ten opzichte van de standaard Nuon leveringsprijzen. Ik vindt deze actie van de Nuon wel heel erg vreemd. Ik heb al jarenlang een contract met Nuon en behoren zij automatisch de korting te geven aan vaste ” klanten “. Voor de Nuonfusie was dat het GEB in ASD. Bij elkaar een dikke 30 jaar. Het is dus wel erg raar dat men mensen jaarlijks wilt vastpinnen op een vast bedrag met alweer een jaarcontract, en men dan wel een korting van 54 euro kan geven, terwijl men al lang een contract heeft. Eerst moesten energie bedrijven met alle geweld fuseren met managers aan de top als zakkenvullers. Een tijdje geleden wilde minister Brinkhorst de energiebedrijven weer splitsen dat even afgeserveerd is. Is men met een balletje balletje spel bezig waarbij de euro,s altijd van ons af rollen? Hoe moeten mensen die in de schuldsanering ziten met een bijstandje deze hoge prijsstijging in vredesnaam ophoesten? Betalen de energiebedrijven zelf ook zo een hoge prijs? Niet dus, men had dan geen ” korting ” kunnen geven. De transporttarieven zal men ook wel flink willen verhogen. De vergoedingen voor de managers is namelijk nog niet hoog genoeg. De NMA en DTE moet nu maar eens de tanden laten zien.

  Reactie door E.Steur — januari 19, 2007 @ 5:08 pm

 5. Geachte heer Jansen. Hartelijk dank voor de aandacht. Ik vind echter genoemde stijgingspercentages gigantisch. Heeft u info over de metertarieven voor 2005? Toen zaten ze namelijk in het “vastrecht” verstopt, dus dat kan men niet voor zichzelf nagaan, ook al omdat er gigantisch veel is veranderd in die hele bezopen vastrecht beprijzing (vooral uitsplitsing van deelposten die weinig mensen begrijpen).

  Gaarne s.v.p. naar mijn uitgebreide bijdrage, met toelichting (incl. mij bekende metertarieven “big boys”) en kanttekeningen bij uw bijdrage bekijken op:
  http://www.polderpv.nl/nieuws_PVactueel.htm#19jan2007_dure_slimme_meters

  Is onderdeel van een hele serie over de “slimme meters”, waar vooral de decentrale opwekkers zeer veel vraagtekens bij zetten, en met harde argumenten.

  Ben het trouwens niet geheel eens met het “gesloten zijn” van de metermarkt, althans niet zoals dat gesuggereerd werd, want die markt was zogenaamd “vrij”, alleen functioneerde die “voor geen meter”. Houden ze niet van bij EZ, dus “moet die markt weer dicht”. Met wellicht weer onfrisse consequenties.

  Neem evt. contact met me op via mijn site of e-mail adres.

  Dank, en hartelijke groet.

  Reactie door peter segaar — januari 19, 2007 @ 5:31 pm

 6. het is pure schande van de energie bedrijven de prijzen zo absurd te verhogen
  eigenlijk moeten wij allemaal de straat op om de politiek en de energie bedrijven te dwingen de prijzen te verlagen in plaats te verhogen pak de energie bedrijven aan geen woorden maar daden en ook de N.M.A geen woorden maar daden dit gaat over de rug van de kleine man en dat pikken wij niet meer
  laat de politiek nu maar zien dat zij er zijn voor de kleine man met kleine inkomens zo als ze altijd beweren als er verkiezingen zijn dus mobiliseer ieder een en ga de straat op om te protesteren tegen de energie bedrijven en als de politiek het niet doet dan wij zelf dan dwingen wij de energie prijzen te verlagen door een zeer grote aktie

  Reactie door meinders — februari 21, 2007 @ 1:47 pm

 7. Separaat heb ik Paulus reeds uitvoerig bericht over de in en in gluiperige, schokkende streek van de NMa op aangeven van de verzamelde netbeheerders met betrekking tot het (door de politiek bevolen!!!) “reguleren van de meetdienst”. Netbeheerders = de nieuwe (en hondsbrutale) monopolisten in het land, zeer goed voorzien van bij grote bedrijven weggekochte topjuristen die elke cent die ze bij de kleinverbruikers (en grootverbruikers) kunnen weggraaien voor de volle honderd procent ook daadwerkelijk weggraaien, op een wijze waar je bloed van gaat koken. Namelijk ver van de publieke tribune verwijderd (geen pottenkijkers), op stoffige kantoortjes, waar de meest ranzige energiebureaucraten ellende door juristen in elkaar wordt genaaid. Vaak ten koste van de eindverbruikers die van nix weten. Totdat de nota op de mat valt en ze door beginnen te krijgen dat er “iets” aan een of andere bizarre post op die nota is “veranderd” (lees: hoger geworden, of wellicht zelfs toegevoegd)…

  Ondanks Paulus’ moedige pogingen om de reeds in 2003-2004 gerealiseerde (prestatieloze) tientallen procenten verhoging van de meetdiensten voor elektra EN gas (opgelet: de laatste gaan NIET “gereguleerd” worden “omdat er geen wettelijke basis voor zou zijn”, DTe gaat nu met de netbeheerders “praten” om die tarieven niet nog verder te laten stijgen……) weer omlaag te gaan krijgen.

  Ondanks de valse retoriek in de Tweede Kamer, dat de tarieven omlaag zouden moeten gaan heeft de NMa in haar Ultieme Wijsheid Besloten dat we met zijn allen, maakt geen drol uit wat voor type meter u heeft, of het nu een enkeltariefmeter is (voor meestal de zuinige verbruikers onder ons), of een dubbeltariefmeter (“hoog/laag” tarief), of het nu een 1-fase of een 3-fase meter is: we gaan ALLEMAAL hetzelfde betalen voor die beruchte meetdienst elektra in 2008, te weten 24,47 euri ex BTW.

  En wat is het verschrikkelijke gevolg van dat ranzige Besluit????

  Dat in ieder geval bij de grootste netbeheerder van dit van god en gaia verlaten land, Continuon, voor de enkeltarief METER klanten (bijna twee MILJOEN), maar OOK de dubbeltarief METER klanten met een enkel tarief CONTRACT (dan draait er maar 1 telwerk i.p.v. 2), de Meetdienst van 2007 naar 2008 zal gaan stijgen met ……. 30 (DERTIG!) procent!!!!!

  De dubbeltarief contractanten hebben juist een gelukkie, daar gaat het mij hier niet om, want ik word als zuinige gebruiker met een extra vastrecht verhoging belazerd (BOVENOP de reeds gerealiseerde tientallen procenten stijging in 2001-2006) zonder dat er ook maar een greintje prestatie tegenover staat…

  Het staat snoeihard op papier, zie de tarievenlijst op de http://www.continuon.nl website (consumenten). Vermenigvuldig het ex BTW/maand bedrag met twaalf.

  En zo zal het op alle websites bij alle netbeheerders verschijnen. Sommige mensen (meestal dubbel tarief klanten) hebben geluk en gaan minder betalen. De MEESTE mensen echter gaan (veel) meer betalen aan extra vastrecht…

  Woorden schieten hier te kort, maar ik kan u verzekeren dat er bij mij, ondanks de twee gepeperde brieven naar de NMa om deze Staatsgreep te stoppen (die niets hebben uitgehaald en terzijde zijn gelegd) de nodige knetterende vloeken rondgekaatst zijn tegen de muren…

  Politiek: GRIJP S.V.P. IN en stop die volkomen doorgedraaide in en in zieke energiebureaucraten die alles alleen maar erger dan draaglijker maken in dit verschrikkelijke land!

  Als de politiek en/of de energiebureaucraten en de netbeheerders juristen zo blijven doorgaan, voorspel ik ongelukken… We beginnen dicht bij de rafels van de tolerantiegrenzen te komen, beste Paulus…

  Reactie door peter segaar — januari 8, 2008 @ 10:12 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Geef een reactie

www.sp.nl