Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zondag 7 januari 2007, 19.44 uur – paulus
Categorie: wonen

“Lagere aftrek rente treft weinig huizen”

Uit de NRC van 6 januari: “De beperking van de hypotheekrenteaftrek die de PvdA en Christenunie voorstaan, treft jaarlijks 40.000 huishoudens in het hoogste belastingtarief, één procent van de huishoudens met een hypotheek.” Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau.

 villa Heinsbroek

Villa Herman Heinsbroek: hypotheek € 2.500.000.

In dezelfde krant kraakt Leo Stevens, emeritus hoogleraar fiscale economie én prominent CDA-lid, de plannen van PvdA/Christenunie, die volgens hem weinig zoden aan de dijk zetten.

PvdA/CU willen de hypotheekrenteaftrek beperken tot maximaal de 42% schijf, alleen voor nieuwe gevallen. De SP stelde in zijn verkiezingsprogramma voor om bovendien de aftrek af te toppen boven € 350.000, ook voor de bestaande gevallen. Dat tikt een stuk harder aan, al vallen ook in dat geval de koopkrachteffecten best mee. Stevens noemt de 42% maatregel technisch complex en suggereert om in plaats hiervan in het regeerakkoord het eigen woningforfait te verhogen.

Pikant is dat CDA-informateur Herman Wijffels nóg veel verdere ingrepen in de hypotheekaftrek voorstaat. In het programma “Paul Rosenmöller en …” van 29 december 2005 stelde hij letterlijk:  ’Het systeem van hypotheekrenteaftrek in Nederland is onhoudbaar. Mijn verwachting is dan ook dat het zal worden afgeschaft, en ik ben daar voor. In feite gaan door de hypotheekrenteaftrek publieke middelen naar adressen waar het ook zonder dat zou kunnen: aan de top.’

Zou er nu eindelijk iets gaan gebeuren aan de excessieve aftrek van de rijkste mensen met de grootste huizen?

5 reacties »

 1. Eerst zien dan geloven.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — januari 7, 2007 @ 8:18 pm

 2. klink leuk maar als er nu twee voordeuren in 1 huis komen of 3 of 4 geld het dan nog

  Reactie door eugene schutz — januari 7, 2007 @ 10:14 pm

 3. Fopspeen van de PVDA. zij zullen roepen dat ze de hypotheekrenteaftrek hebben aangepakt Bos is en blijft een naaier.

  Reactie door Harry Sangers — januari 8, 2007 @ 1:36 am

 4. Er zullen ongetwijfeld trucjes worden bedacht. De hypotheek in 2 splitsen en man en vrouw ieder de helft laten aftrekken o.i.d. Maar daar kan natuurlijk goed over worden nagedacht voor de invoering. Trouwens bij het SP voorstel kan dat niet.

  Het gesubsidieerd boven hun stand wonen van zeer welgestelde Nederlanders moet gewoon ophouden. Subsidie zou alleen moeten bestaan voor zaken die een basisbehoefte zijn (huurtoeslag, zorgtoeslag, energietoeslag, voedseltoeslag zal na nog 4 jaar Balkenende hard nodig zijn)

  Reactie door Irma — januari 8, 2007 @ 1:33 pm

 5. Wie wil weten hoe het werkt moet nog maar eens hier lezen:
  http://www.janmarijnissen.nl/2006/09/06/6-beter-wonen/#comment-247532

  Reactie door Hermie Kreeft — januari 9, 2007 @ 1:40 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl