Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 18 januari 2000, 16.15 uur – paulus
Categorie: Ideeënbus, wonen

Ideeënbus Wonen

LogoWonenHeb je ideeën voor betaalbare nieuwbouw, het democratischer maken van de woningcorporaties, energiebesparing bij woningen of een ander systeem van woningtoewijzing. Meldt het hieronder!

15 reacties »

 1. Beste Paulus

  Elders op je web heb ik het al geschreven, maar ik zet het hier ook nog even neer.

  Als een corporatie besluit een wijkvernieuwingplan te realiseren, vind ik dat er tegenover moet staan dat ze een vrije sector stop krijgen todat iedereen een geschikte woning heeft.

  Nu geven we op een geweldige locatie in Groningen, terwijl geschikte soortelijke woningen verdwijnen in de vrije sector.
  Deze woningen werden dan nog door de laatste huurder als sociale huurwoning bewoond.

  Dus Wijkvernieuwing ok, maar dan een verplichte stop om geschikte sociale huurwoningen in de vrije sector te laten verdwijnen.

  Reactie door jolanda — mei 28, 2008 @ 9:30 am

 2. Zorg ervoor dat nieuwe woningen alleen zó ontworpen worden dat er ruimte is op de daken, zij het schuin, zij het plat, voor zonnepanelen en zonnecollectoren, en verwerk ze meteen in de bouw. Geen nieuwe huizen meer zònder dat. (en elders stimuleren door zonnepanelen in massaproductie te nemen en de markt laten zorgen voor de beste, goedkoopste nieuwe mogelijkheden op dit vlak.)

  Reactie door imme — februari 21, 2009 @ 12:32 am

 3. @2 Imme, helemaal mee eens. Om die reden hebben we dit bij behandeling van de Nota Schoon & Zuinig in november 2007 al voorgesteld. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder, maar heeft minister Cramer nog steeds niet het licht gezien, zie http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2009/01/28/energiebesparing-hoe-moeilijk-kan-je-het-maken/

  Reactie door paulus — april 12, 2009 @ 7:20 pm

 4. Beste Paulus,
  Geen idee waar ik deze vraag kwijt moet:
  Tijdens de renovatie in 2005/2006 door Westhoek Wonen (de ronde venen) hebben de ‘zzp’ers’ hier in de woningen erg veel schade toegebracht. Bij mij alleen al voor ruim 7.500 Euro aan werkuren. Dan nog de materialen.
  Is er geen regeling dan waarbij ik kan aankloppen om deze schade’s vergoed te krijgen??????
  Bij de woningbouwvereniging, zo noemen ze zichzelf, wordt ik gewoon afgescheept met 1 maand huur.
  Ook hebben ze van die GORE ’sanitaire’ containers neergezet. 1 container voor 15 woningen. ( er zijn er 18 maar 3 waren bewust leeg gelaten voordat er nieuwe huurder kwamen).
  Is natuurlijk niet echt in de haak, ook werden vreemde mensen toegelaten bij de verbouwingen terwijl de bewoners er nog gewoon waren. We kregen tijdens de grote ‘renovatie’ geen vervangenede ruimtes.
  Wel een dagruimte, maar die ging alleen NA 09.00 uur open, als je geluk had, want dan kwam er iemand met de sleutel. Terwijl we allemaal weten dat de werklui al om 07.30 uur er zijn…..
  Lekker handig.
  Al goed, de vraag was dus, waar kan ik deze schade’s claimen zodat ik, ALSNOG, mijn woning weer als woning kan gaan zien?????
  Alvast bedankt,
  Richard.

  Reactie door Richard — mei 1, 2009 @ 4:54 pm

 5. de overheid moet zelf hyphotheken verstrekken aan woningzoekers. van de rente kunnen ze de staatsschuld aflossen, zij we van de macht van de banken af.

  Reactie door Bram — september 17, 2009 @ 7:58 am

 6. De hypotheekrenteaftrek blijft wel een heet hangijzer, het stimuleert schuld en weinig aflossing, en soms (te dure) huizen. Maar aan de andere kant zonder aftrek zouden veel mensen in de problemen komen omdat ze dan hun huis niet meer kunnen betalen.

  Zou het niet een idee kunnen zijn de regeling te laten bestaan zoals die is maar dan dat opbouwend, gedurende de 30 jaar, een deel van de teruggave verplicht voor aflossing van de hypotheekschuld zou moeten worden gebruikt? Zo neemt de hypotheekschuld en de afhankelijkheid af en bezuinigen we ook steeds meer op de teruggave.Terwijl de “schok” geleidelijker is.

  Voorbeeld:

  0-3 jaar: geen verplichte aflossing
  3-6 jaar: 15% teruggave aflossen op hypotheek
  7-10 jaar: 20% teruggave aflossen op hypotheek
  11-14 jaar: 25% teruggave aflossen op hypotheek
  15-18 jaar: 30% teruggave aflossen op hypotheek
  19-21 jaar: 35% teruggave aflossen op hypotheek
  22-24 jaar: 40% teruggave aflossen op hypotheek
  25-28 jaar: 45% teruggave aflossen op hypotheek
  29-30 jaar: 50% teruggave aflossen op hypotheek

  Bij een gemiddelde teruggave van 5000 euro per jaar wordt er dam i.i.g. > 40000 euro afgelost.

  Reactie door Remco — november 10, 2011 @ 5:10 pm

 7. Beste Paulus, suggestie voor energiebesparing in de bouw:

  veel bestaande- (en mogelijk ook nieuwe?) woningen worden nog steeds voorzien van mechanische ventilatie op wisselstroom. Een voorbeeld is de bekende Storck ventilator die jaarlijks tussen 360 en 720 Kwh verbruikt.

  Een *gelijkstroom* ventilator van bvb de Fa. Itho zal bij gelijkblijvend ventilatiegedrag rond de 60 Kwh per jaar gebruiken.

  Bij een stroomprijs van nu zo’n 22 eurocent en 300 Kwh besparing is de terugverdientijd slechts DRIE jaar! Heel veel mensen weten dit echter niet.

  Mogelijk gaat het in de bestaande bouw om vele tienduizenden huur- en eigendomswoningen en dan zou de totale jaarlijkse besparing op energiegebruik (zeker als je de opwekkings- en netverliezen meerekent!) wel eens aardig groot kunnen zijn ;-)

  Vr. groet, Francis.

  Reactie door Francis van Staa — december 14, 2011 @ 4:39 pm

 8. Geachte heer Jansen,

  Ik heb een conceptplan om de woningmarkt te openen, maar ik wil dat graag persoonlijk toelichten. Ik zou heel graag een afspraak willen maken met u! Ik ga er helaas van uit dat u niet zal reageren, maar niet geschoten is altijd mis!

  Met vriendelijke groeten, Imran Battaloglu

  En jammer dat er maar 7 reacties staan in de ideeënbus!

  Reactie door Imran — januari 20, 2012 @ 2:46 pm

 9. Beste Paulus,

  Al langere tijd probeer ik tevergeefs de wildgroei in de meterruimte onder de aandacht te brengen van kabelbedrijven, Norm commissie en andere partijen. Het laatste resultaat is dat de NEN norm commissie heeft geoordeeld dat mijn concept mogelijk bijdraagt aan vermindering van storingen en communicatie verbeterd tussen aanbieders en gebruikers.

  Uit onderzoek is, mijn inziens, naar voren gekomen dat op jaarbasis voor meer dan 300 miljoen euro aan kosten worden gemaakt om storingen op te lossen die jaarlijks met meer als 40 procent terug gedrongen kunnen worden.

  Het probleem is de slechte verbinding tussen aanbieders, zoals de providers en de afnemers. Uit ervaring, door bij de klant op bezoek te gaan, weet ik dat er verkeerde producten worden gebruikt. De provider is verantwoordelijk tot aan de meter ruimte, daarna zoek de klant het maar uit.

  Mijn voorstel is een uniformiteit, transparantie en duurzaamheid. Dit wil ik bereiken met controles en richtlijnen die moeten worden nageleefd.

  Uniformiteit door een gelijk product en bekabeling te gebruiken. Transparantie door eerlijk te zijn tegenover de burger en niet in kaders te denken. Duurzaamheid, te vaak zie ik hele wooncomplexen voorzien van verkeerde coaxkabel. Niemand controleert dit, met alle gevolgen nadien, zoals warm worden van mediaboxen die update na update vragen, deze niet krijgen omdat de infrastructuur onjuist is.

  De nen normcommissie heeft mijn innovatieve concept erkend maar van tafel geveegd, onder het mom van commercieel belang. Hoezo commercieel belang? Is het niet zo dat die commissie bestond uit belanghebbende voor verkoop van eigen producten? (Lees ‘ wildgroei’ om de storingen (kosten > 300 miljoen) per jaar in de lucht te houden?) Wie betaald dit gelag? Is dat niet de onwetende burger?

  Laat de CAIMRG in de meterruimte toe, certificeer registreer en controleer. Nu we toch aan de slimme meter moeten… de CAIMRG kan ook hieraan worden gekoppeld. Niet gratis, maar ergernis nummer 1 is bij de burger verdwenen.

  Groet, via een zorgeloze verbinding.
  Een innovatieve ondernemer.

  Reactie door Franken — februari 26, 2012 @ 10:03 pm

 10. Gratis Nieuwbouw.

  Nederland moet net als de rest van Europa natuurgebieden vastleggen. In deze gebieden mogen alleen recreatie verblijven staan met beperkt gebruik.

  Daarbuiten moet het verschil tussen een recratiewoning en Woonhuis opgeheven worden. Men bouwt in 1 keer een heleboel woningen bij
  en past zich aan aan de europese wetgeving. Een aantal mensen heeft mats door de waardestijging van zijn recreatiewoning. Dat is goed voor de belastinginning. Het geld stroomt weer de economie in!

  Reactie door J Beets — april 1, 2012 @ 6:56 pm

 11. Ook op wwongebied blijkt het risico s aangaan een probleem zijn in de basisvoorsiening van de burger. Bij de banken is dit gebleken. banken gaan failliet, dan loopt het hele betalingsverkeer in de soep. vroeger hadden we daar de postbank voor. daar kom je zonder rente te ontvangen veilig je centen op laten storten. Als die er nog was geweest.
  Dan was het helemaal niet zo erg geweest als de ban of de ing over de kop ging. Rot voor diegenen die die risico s nemen om er zelf beter van te worden.

  Ook wwongebied is dat ook al zo geworden. corporaties nemen risico s die niet genomen hadden kunnen worden. de afhankelijken worden getroffen in in een contractueel recht, Huurovereenkomst voor een prijs.
  die blijkt dan ineens niks waard te zijn.

  met dei woningbouwcorporaties was niks mis met de postbank ook niet,
  behalve dat het inmiddels deonline bank zou moeten heten. dat postkantoor en kaarrtjes en boekjes zijn overbodig geworden. Dat instituut is door de tijd achterhaald. Een online betalingsrekening bij de nederlandsche bank, Dat is zo geregeld en van deze tijd. Gegarandeerd dat er niks mis mee kan gaan. men krijgt ook geen rente. Roodstand gelimiteerd. Spaarrekeningen als girosparen etc. Dat waren de foeten zaken. daarvoor moet men bij een bank zijn.

  Reactionair en progressief zijn. daar is niks mis mee.

  nederland moet een hernieuwd woningbouwbeleid opzetten en een vervanger van de postbank omdat ook de overheid anders aan de grillen van de financiële wereld is overgeleverd.
  Dat willen we niet.

  Men moet wel bedenken dat de geheel koste van het pin gebeuren
  betaald kunnen worden uit de rente opbrengst voor de nederklandse bank omdat de helft van het inkomen min wat over blijft en naar debank wordt doorgesluisd voor rente inkomsten. nu eenmaal ten bate komt komt van die nederandsche bank. `het bank wezen had daar natuurlijk de pest in die willen en een rekening voor die service uitschrijven en van het kapitaal gebruik maken om winst mee te maken. Een overheid is ervoor daat een stokje voor te steken. EUROPA IS WEER UITGELKEVER DAAN DE ROTSCHILDS. DIE TIJDEN HADDEN VOORBIJ MOETEN ZIJN.

  DUS HERSTEL VAN EEN ONLINE BANK. HET MODERNE DIGITALE POSTKANTOOR. HERRSTEL VAN WONIGBOUWBELEID.

  OMBOUWEN VAN LEEGSTAANDE KANTOREN VOOR BEWONING IS EEN INVESTERING DIE HET MES AAN DRIE KANTEN LAAT SNIJDEN
  DRUK OP CORPORATIES TOT NIEUWBOW EN AANKOOP DURE GROND VERVALT. EEN CREISES IN DE VASTGOED WORDT GELUWD. (HELMAAL VERMIJDEN KAN NIET) MEN KAN EEN JONGE GENERATIE VOORZIEN VAN OPSTARTWONINGEN, DIE ZIJN ER NIET.

  DE OVERHEID MOET OOK LEF HEBBEN. Zaken op touw willen hebben.

  Reactie door J Beets — april 17, 2012 @ 9:18 pm

 12. De overheid kan een functie hebben in het het reguleren en gaan ombouwen van leegstaande kantoorruimte naar goedkope

  een afschrijving op dit vastgoed ontstaat vroeg of laat. De vrije markt zal net zo lang wachten tot het niet anders meer kan en een crises ontstaat.
  een centrale overheid kan hier een rol in spelen. Regulerende maatregelen gaan nemen. voordat er wer een financieel crises is. iedereen weet dat vroeg of laat die kantorenmarkt in elkaar klapt. Dan moeten de pensioenen weer verlaagd worden etc.

  Men zou een plan kunnen maken om dat voor te zijn.

  Reactie door J Beets — april 20, 2012 @ 8:20 am

 13. De eigenaar die in het verleden de HRA heeft genoten dient een deel van het verschil tussen de oorspronkelijke prijs en verkoopprijs terug te storten bij verkoop in een fonds waarbij de starters mee geholpen worden en een deel wordt benut voor de aanvulling in de huursubsidie.
  Zodat er daadwerkelijk zowel in de koop als huurmarkt beweging komt.
  Tevens dient de HRA versneld te worden afgebouwd naar 0 procent.

  Reactie door blanken — december 12, 2012 @ 1:26 pm

 14. Geachte heer Jansen,

  Binnen ons bedrijf zijn wij sinds kort bezig met het bouwen van woningen die voor nagenoeg iedereen betaalbaar zijn.
  Dit geheel nieuwe concept is voor vele groeperingen aantrekkelijk zoals starters, studenten etc.

  De koopsom of mogelijke huurprijs is lager dan welke woning dan ook.
  Ons concept is ontstaan door de isolatiematerialen waar wij al 52 jaar mee werken.

  Buiten een enorm hoge isolatiewaarde die nu al voldoet aan de eisen tot 2015, is het ook DUURZAAM.

  Reactie door JHA Mondi — oktober 31, 2014 @ 3:27 pm

 15. Geachte heer Jansen,

  Binnen ons bedrijf zijn wij sinds kort bezig met het bouwen van woningen die voor nagenoeg iedereen betaalbaar zijn.
  Dit geheel nieuwe concept is voor vele groeperingen aantrekkelijk zoals starters, studenten etc.

  De koopsom of mogelijke huurprijs is lager dan welke woning dan ook.
  Ons concept is ontstaan uit de isolatiematerialen waar wij al 52 jaar mee werken.

  Buiten een enorm hoge isolatiewaarde die nu al voldoet aan de eisen tot 2015,is het ook DUURZAAM.
  Laag energieverbruik als gevolg van een R-waarde van 5,19 m²K/W..

  Graag zou ik u het concept willen voorstellen.
  Aangezien het een oplossing is voor de vele problemen in de woningmarkt waar u voor staat.

  Ik hoop zo spoedig mogelijk van u te horen,

  Alvast mijn dank,
  JHA Mondi

  Reactie door JHA Mondi — oktober 31, 2014 @ 3:33 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht.

Geef een reactie

www.sp.nl